Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

MIMORIADNE Polícia zadržala Viliama Mišenku odsúdeného za vraždu: Na úteku bol viac ako dva roky

Vladimír Mišenka Zobraziť galériu (2)
Vladimír Mišenka (Zdroj: Facebook/Polícia SR)

BRATISLAVA/VIEDEŇ - Odsúdeného Viliama Mišenku zatkli vo štvrtok v Rakúsku na základe európskeho zatýkacieho rozkazu. Na úteku bol od marca 2018, keď ho Najvyšší súd SR poslal do výkonu trestu na 23 rokov za úkladnú vraždu v štádiu pokusu formou účastníctva ako objednávateľ. Polícia o tom informuje na sociálnej sieti.

Oddelenie cieľového pátrania Úradu kriminálnej polície Prezídia Policajného zboru poskytlo pred časom poznatky svojim rakúskym kolegom, ktorý dnes 2. júla 2020 zatkli Viliama Mišenku na základe európskeho zatýkacieho rozkazu na svojom území.

Skrýval sa u príbuznej

„Mišenka sa ukrýval u svojej príbuznej. Zákrokom rakúskej polície bol prekvapený, nečakal ho, pravdepodobne sa spoliehal na fiktívny útlm policajných zložiek v čase koronakrízy,“ uviedla polícia. V najbližších dňoch ho bude čakať extradičné konanie, po ktorom nastúpi na 23-ročný trest odňatia slobody. „Mišenka je ďalším kriminálnikom, ktorého úteku sa skončil vďaka operatívnej činnosti Policajného zboru v posledných rokoch. Jeho zatknutie môže byť odkazom pre ďalšie osoby utekajúce pred spravodlivosťou - každé skrývanie sa raz skončí,“ napísal na sociálnej sieti. 

MIMORIADNE Polícia zadržala Viliama
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Polícia SR)

Na úteku bol viac ako dva roky

Viliam Mišenka bol na úteku od marca 2018, kedy ho Najvyšší súd SR poslal do výkonu trestu na 23 rokov za úkladnú vraždu v štádiu pokusu formou účastníctva ako objednávateľ. „Podľa rozsudku v roku 2009 stál za explóziou výbušniny, ktorá mala usmrtiť jeho švagrinú Zuzanu Mišenková. Na miesto nej zahynul iný muž a ďalší utrpeli zranenia. Mišenka bol v minulosti na úteku, keď bol napokon vypátraný v roku 2013 vo Venezuele,“ pripomína polícia. 

Po návrate na Slovensko bol po čase prepustený z vyšetrovacej väzby. Právoplatný rozsudok si v marci 2018 neprišiel vypočuť, polícia nemala žiadne právomoci ho predtým zadržať, čo využil na druhý útek, ktorý sa dnešným dňom skončil. „Mišenka bol súčasťou informačnej kampane "Vianočná pohľadnica" minulý rok, ktorej cieľom bolo upovedomenie verejnosti o jeho platnom zatykači na jeho osobu,“ dodala polícia. 

Viac o téme: VraždaútekPolícia Vladimír Mišenka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu