Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Kaliňák neplní sľuby: Nehôd stále pribúda

Policajti budú nedisciplinovaných vodičov prísnejšie trestať až od leta. Kaliňákov rezort totiž odkladá nový zákon.
Policajti budú nedisciplinovaných vodičov prísnejšie trestať až od leta. Kaliňákov rezort totiž odkladá nový zákon. (Zdroj: Nový Čas)

BRATISLAVA - Polícii sa nedarí znížiť počet tragických dopravných nehôd. A to aj napriek tomu, že minister vnútra Robert Kaliňák si ich pokles stanovil po nástupe do funkcie za jednu zo svojich priorít. Štatistiky sú však hrozivé, na cestách umiera stále príliš veľa ľudí. V porovnaní s rokom 2006 ich bolo až o 60 viac.

Najčastejšou príčinou nehôd je neprimeraná rýchlosť či nedanie prednosti v jazde. Alkohol pri nehodách zohral svoju úlohu až v takmer 2 a pol tisíca prípadoch. Oproti vlaňajšku navyše stúpol aj počet mŕtvych chodcov a cyklistov. „S podobným trendom sa borí celá Európa,“ povedal hovorca ministerstva vnútra Erik Tomáš. Polícia preto rozbehla preventívnu akciu Vidieť a byť videný, v rámci ktorej rozdávali reflexné náramky a vesty. „Osvedčila sa, radi by sme rozdali ešte viac týchto predmetov, ktoré pomáhajú znížiť riziko dopravnej nehody,“ dodal Tomáš.

Polícia si veľa sľubuje aj od nového zákona o premávke na pozemných komunikáciách, ktorý predstavili už v lete. „Momentálne je v legislatívnom konaní,“ zdôraznil Tomáš. Ten mal platiť už od februára budúceho roka, jeho účinnosť sa ale odkladá, zrejme do polovice roka 2008.

Novela navrhuje znížiť rýchlosť v mestách na 50 kilometrov za hodinu a sprísniť postihy pre nedisciplinovaných vodičov. V prípade, že šoférujete napríklad pod vplyvom alkoholu a odmietnete fúkať, môžete vyfasovať pokutu 30 000 Sk a prísť na päť rokov o vodičák.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu