Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Šéfa ĽSNS prelepili: FOTO Politici to vzali do svojich rúk! Čas vypršal, Kotleba šíri bludy

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Topky, SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Od volieb prešli už takmer štyri mesiace a popri cestách a diaľniciach ešte stále vidieť kampaňové billboardy politických strán. Jednou z nich je aj Ľudová strana Naše Slovensko, ktorej predseda je momentálne súdený v kauze kontroverzných šekov. Mimoparlamentná strana SPOLU vzala veci do vlastných rúk a jednoducho Kotlebu prelepili.

Parlamentné voľby sa konali v posledný februárový deň tohto roka. Napriek tomu ešte stále môžeme vidieť billboardy, ktoré boli súčasťou kampane jednotlivých politických strán. Okrem iného aj billboardy ĽSNS, ktorej predstavitelia čelili v minulosti niekoľkým škandálom. Predseda strany Marian Kotleba v súčasnosti čelí obžalobe v prípade darovania šekov s kontroverznou sumou 1488 eur. 


Kotleba sa snažil rasizmus obhájiť Rytmusom: VIDEO Tvrdý odkaz od raperov! Toto predsedovi nevyšlo


Ich čas už dávno vypršal

Aj kvôli tomu sa rozhodli poslanci mimoparlamentnej strany SPOLU z vlastnej iniciatívy jednoducho Kotlebove billboardy prelepiť. Zatiaľ si vybrali jeden konkrétny billboard na hlavnom ťahu smerom na Donovaly. „Vyčnieval tam volebný bilboard, ktorý nás vyzýval nebáť sa. Tej reklame už dávno vypršal čas nájmu. Nikto si tú plochu ale neprenajal, tak tam svietila dodnes,“ uviedol pre Topky predseda strany Juraj Hipš s tým, že si akciu financovali sami. 

Šéfa ĽSNS prelepili: FOTO
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: archív SPOLU)

Spontánny nápad

Podľa jeho slov nejde o žiadnu kampaň, ale o spontánny nápad. „Bilboard vyzýval nebáť sa, tak sme sa nebáli a zmenili sme ho,“ povedal. Zatiaľ sa zamerali len na tento billboard. „Budeme však radi, ak sa ľudia pridajú k tejto iniciatíve.“ Motivácia bola jednoduchá. „Sme presvedčení, že naozaj sa treba prestať báť kritického myslenia,“ uviedol Hipš s tým, že dôvodom sú aj rôzne konšpiračné teória, ktoré kotlebovci šíria prostredníctvom konšpiračných webov či sociálnych sietí. 

Šéfa ĽSNS prelepili: FOTO
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Ich teórie sú vymyslené a nebezpečné. „Aby ľudia ako Kotleba nemohli šíriť bludy o tom, že vakcíny proti korone budú mať nanočip. Že Slovenské národné povstanie bol boľševický puč. Že nacistický symbol 1488 je len náhodné číslo. Že útočník vo Vrútkach bol Róm,“ povedal predseda SPOLU s tým, že kotlebovci sa neboja šíriť lži, dezinformácie a bludy. „Liekom na ich nenávisť môže byť kritické myslenie a zdravý sedliacky rozum. Áno, netreba sa ho báť,“ dodal s tým, že keď ľudia pôjdu cez Donovaly, nemusia mať strach. „Jedno strašidlo zmizlo.“

Kotleba na súde

Predseda ĽSNS sa mal podľa prokurátora trestného činu dopustiť, keď odovzdal v roku 2017 trom rodinám finančný dar prostredníctvom symbolických šekov vystavených na sumu 1488 eur. Číslo 1488 sa podľa znalcov a historikov považuje za nenacistickú šifru. Predseda ĽSNS však tvrdí, že o žiadny symbol nešlo.

Šéfa ĽSNS prelepili: FOTO
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Na pojednávania pritom chodí v rúšku, na ktorom má vyšité číslo 1984. Ide o odkaz na román Georga Orwella 1984. Práve touto knihou si Kotleba pomáhal vo videu, keď tvrdil, že s očkovaním proti koronavírusu nám do tela vstreknú aj nanočipy na ovládanie ľudí. 

Viac o téme: BillboardMarian KotlebaSPOLU
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu