Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

AKTUÁLNE Súd v Ostrave rozhodol o ďalšom osude podnikateľa Majského: Do väzby nepôjde!

Podnikateľ Jozef Majský Zobraziť galériu (3)
Podnikateľ Jozef Majský (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

BRATISLAVA - Podnikateľa Jozefa Majského Krajský súd v Ostrave nezobral v sobotu do predbežnej väzby. Informoval o tom jeho obhajca Peter Filip, ktorému informáciu poskytol jeho český kolega zastupujúci podnikateľa v ČR.

Súd nezistil dôvody väzby, ktorú navrhovalo Krajské štátne zastupiteľstvo v Ostrave. Rozhodol krátko predpoludním a voči rozhodnutiu, ako povedal ďalej Filip, nie je opravný prostriedok.

Krajské štátne zastupiteľstvo v Ostrave podalo v piatok na Krajský súd v Ostrave návrh na vzatie Jozefa Majského do predbežnej väzby. Tá mala predchádzať možnému procesnému konaniu a premene do väzby vydávajúcej. Informoval o tom ostravský krajský štátny zástupca Libor Malý.

AKTUÁLNE Súd v Ostrave
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Reprofoto:MINV)

 "Na základe európskeho zatýkacieho rozkazu vydaného Najvyšším súdom Slovenskej republiky bol 17. júna zadržaný na území Českej republiky občan SR i ČR J. M.," uviedol Malý.

"Ďalej sa bude postupovať podľa zákona o Medzinárodnej justičnej spolupráci vo veciach trestných. Dňa 19. júna bol na Krajský súd v Ostrave podaný návrh podľa ustanovenia paragrafu 204 o zadržaní a predbežnej väzbe v spojení s paragrafom 94 o predbežnej väzbe. Ďalší postup vo vzťahu k tomuto návrhu je plne v kompetencii príslušného sudcu," povedal.

V prípade vydania Jozefa Majského, zadržaného v nemocnici v českom Šumperku, malo postupne rozhodovať Krajské štátne zastupiteľstvo v Ostrave, Krajský súd v Ostrave a napokon aj Vrchný súd v Olomouci. Súdy mali rozhodnúť o tom, či podnikateľa zoberú do predbežnej a napokon aj do vydávacej väzby.

NS SR vytýčil termín verejného zasadnutia, na ktorom má rozhodovať o odvolaní obžalovaného v kauze podvodu na nebankovky na 1. júla. Súd trestné stíhanie Jozefa Majského prerušil v marci 2019 pre ťažkú chorobu.

Viac si prečítajte tu: Podnikateľa Jozefa Majského zadržali v nemocnici v susednom Česku

Ako zdôraznil Filip, bol to práve on, kto NS SR v pondelok predpoludním informoval o tom, kde sa bude nachádzať jeho klient. NS SR v utorok na svojej stránke zverejnil termín zasadnutia. Majského advokát označil zadržanie jeho klienta za nezákonné.

"Pokiaľ je pravda, že mal obmedzenú osobnú slobodu na mieste, ktoré som súdu ja osobne oznámil, pretože by orgány činné v trestnom konaní nevedeli kam majú ísť, tak potom je to hrubo nezákonné. Súdu som oznámil miesto, pretože sa môj klient nachádzal na inom mieste, aké bolo doteraz oznámené OČTK. Oznámil som ho preto, aby nedošlo ku komplikáciám, že kde sa nachádza a aby niekto nepovedal, že sa nachádza niekde, kde nemá," vyjadril sa obhajca.

Pomoc od Kočnera

Majský sa trestu vyhýba už dlhých osemnásť rokov. Najnovšie informácie, ktoré v stredu zverejnil denník Sme na svojom webe odhaľujú, že podnikateľ sa mohol spoľahnúť na pomoc mafiána Mariana Kočnera. 

Viac o téme: VäzbaSúd Jozef Majský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu