Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Bolestivé príbehy Slovákov: Čierne pondelky prinášali smrť, pokusy o samovraždu brutálnym spôsobom

Prípadom sa zaoberá polícia. Zobraziť galériu (9)
Prípadom sa zaoberá polícia. (Zdroj: Facebook/Juraj Bartoš, Mestská polícia Pezinok, Polícia, SND)

BRATISLAVA - V roku 2019 ukončilo v našej krajine svoj život takmer 500 ľudí. Za smutným číslom sa skrývajú bolestivé príbehy. V prípade mnohých sa dôvod tohto hrozného činu nikdy nedozvieme. Vedia ho len tí, ktorí už odišli na druhý svet... Ich blízkym teda zostávajú len fotografie a nezodpovedané otázky.

Mohli byť medzi nami, no rozhodli sa inak. Slovenskom v roku 2019 otriaslo mnoho prípadov samovrážd. Snáď najviac šokujúca bola smrť len 27-ročnej herečky Moniky Potokárovej. Ráno 25. novembra ju v byte, kde žili, našiel mŕtvu jej manžel Robo Roth. 

Monika Potokárová
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: snd)

Umelecký svet však touto cestou prišiel aj o ďalšiu nadanú osobu. Bola ňou len 30-ročná nádejná režisérka Mária Rumanová. "Možno to bolo jej krehkosťou, nadmernou citlivosťou. Odzrkadľuje sa v talente, no nie je zvládnuteľná v bežnom živote," uviedol jej kolega a pedagóg Jaro Vojtek.

Bolestivé príbehy Slovákov: Čierne
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Facebook/Juraj Bartoš)

Nemenej cenné boli aj životy mediálne neznámych ľudí. Ich odchod znášali ťažko najmä ich najbližší. No množstvo tých, ktorí boli na pokraji bolestivého rozhodnutia, sa podarilo aj zachrániť. 

Slovenskom minulý rok otriasol napríklad prípad z Pezinka, kde nadrogovaný muž s kuchynským nožom v ruke vtrhol do cudzieho bytu a chcel vyskočiť z balkóna na 12. poschodí. Policajný vyjednávač ho ale od jeho úmyslu odhovoril. 

Nadrogovaný muž chcel pravdepodobne
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: FB/Mestská polícia Pezinok)

Len 27-ročného muža v Šenkviciach zachránili doslova v hodine dvanástej. Našli ho bezvládne visieť  z oceľového stĺpa osvetlenia na železničnej stanici, okolo krku mal šnúru. Našťastie sám kontaktoval tiesňovú linku a upozornil, načo sa chystá. Na miesto smerovala polícia, ktorej sa ho podarilo prebrať k životu.

Nie v každom prípade však ide o dospelého človeka. K samovražde sa môžu uchýliť aj deti. Dievčatko zo stredného Slovenska si chcelo vziať život, pretože ho týrali jeho rodičia. Domov sa jej stal väzením, zamykali ju, nemohla chodiť von. Znášala bitky, kopance. Keď ochorela, liečila sa sama. Život v strachu a strese dohnal dieťa až k pokusu o samovraždu.

Desivý prípad zo Slovenska: Život v strachu dohnal dievčatko k pokusu o samovraždu, týrali ho rodičia

Niekedy môže byť dôvod samovraždy skutočne mrazivý. Medzi živými už nie je muž, ktorý mal mať na svedomí dva životy. Vo februári 2019 mal na žilinskom sídlisku Hájik usmrtiť svoju manželku a len 15-ročného syna. V nemocnici pre väzobne stíhaných sa napokon v auguste rozhodol pre odchod z tohto sveta.

V roku 2019 Slovensku celkovo spáchalo samovraždu 498 osôb. Z toho 416 mužov a 82 žien. Spomínané čísla sú mimoriadne smutné, no z dlhodobého hľadiska ide o najnižší počet samovrážd od roku 2008. Štatistické údaje priblížilo na svojom webe Národné centrum zdravotníckych informácií.

Bolestivé príbehy Slovákov: Čierne
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: reprofoto:nczisk.sk)

Čierne pondelky

Už pri prvom pohľade na tieto údaje je jasné, že najviac samovrážd v roku 2019 spáchali muži. Konkrétne vo veku od 50 do 59 rokov (84 prípadov). U žien bolo najviac dokonaných samovrážd vo vekovej skupine 60 až 69 rokov. Išlo o 21 prípadov.

Bolestivé príbehy Slovákov: Čierne
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: reprofoto:nczisk.sk)

V prípade maloletých detí do 14 rokov si vzali život dvaja chlapci a žiadne dievča. U mladistvých vo veku 15 až 19 rokov spáchalo samovraždu 11 chlapcov a tri dievčatá.

Aký bol najčastejší spôsom vykonania samovraždy? U mužov aj u žien išlo o obesenie (61,4 percenta prípadov). Nasledoval skok z výšky (15,3 percenta). "Pondelky boli dni, kedy bol zaznamenaný najväčší počet samovrážd aj samovražedných pokusov," uvádza Národné centrum zdravotníckych infromácií. Práve v pondelok 25. novembra spáchala samovraždu aj už spomínaná Monika Potokárová.

Najviac samovrážd mužov v roku 2019 sa udialo v mesiaci júl (12,0 %), najmenej v mesiaci december (3,4 %). U žien bolo najviac samovrážd v septembri (15,9 %) a najmenej v mesiaci marec (3,7 %).

Samovražedné pokusy

Pri samovražedných pokusoch bol podiel mužov a žien vyrovnaný. O samovraždu sa pokúsilo až 743 osôb. Najčastejšie išlo o ľudí vo veku od 30 do 39 rokov (95 mužov a 60 žien). Ide o vôbec najnižší počet hlásených samovražedných pokusov za obdobie rokov 2001-2019.

Bolestivé príbehy Slovákov: Čierne
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: reprofoto:nczisk.sk)

"U detí do 14 rokov bolo zaznamenaných 41 pokusov o samovraždu (34 dievčat a 7 chlapcov ) a 89 pokusov vo veku 15 - 19 rokov (59 dievčat a 30 chlapcov)," priblížilo NCZI.

Bolestivé príbehy Slovákov: Čierne
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: reprofoto:nczisk.sk)

Spôsoby, akými chceli ľudia ukončiť svoje životy, sú skutočne desivé a v mnohých prípadoch brutálne. U mužov prevládalo poškodenie ostrým predmetom (31 percent prípadov), otrávenie antiepileptikami, sedatívami, hypnotikami, antiparkinsonikami a psychotropnými liekmi (15,2 percenta prípadov).

U žien to bolo opačne. Až 39, 8 percenta sa pokúsilo otráviť, 25,2 percenta zvolilo poškodenie ostrým predmetom.

V prípade dokonanej samovraždy sa motív s istotou určiť nedá. Ak teda po sebe zosnulý nezanechal napríklad list na rozlúčku. Čo sa týka pokusov o samovraždu, motívom činu sú najčastejšie rodinné problémy (42,8 percenta), osobné konflikty (15,5 percenta) a existenčené problémy (12,1 percenta prípadov).

Máte pocit, že nezvládate stres alebo vás niečo sužuje? Pomoc existuje. Neváhajte a obráťte sa na odborníka.

V prípade mladých ľudí pre takéto prípady slúži poradňa IPčko.sk. Obrátiť sa môžete na ich linky dôvery.

Viac o téme: Samovraždy2019ŠtatistikySlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu