Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Na všetkých slovenských súdoch boli nahlásené bomby: Prerušili sa viaceré pojednávania

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Na všetkých slovenských súdoch boli opäť nahlásené bomby. Potvrdila to hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Veronika Martiniaková. Polícia poskytne širšie informácie, keď sa vykonajú potrebné úkony.

"Po príchode príslušníkov PZ SR približne o 9.37 h bola nariadená evakuácia prítomných osôb – teda aj zamestnancov Krajského súdu v Bratislave (KS) a Okresného súdu Bratislava 1," povedal pre TASR hovorca KS v Bratislave Pavol Adamčiak.

Polícia evakuovala aj osoby prítomné v budove Najvyššieho súdu SR a to krátko po 9.15 h. Za posledné obdobie ide už o tretie nahlásenie bomby na slovenských súdoch. Anonym nahlásil naposledy bombu 4. júna, predtým 14. mája.

Najvyšší súd sa zaoberá prípadom exdekana košickej univerzity

Senát Najvyššieho súdu (NS) SR sa na svojom verejnom zasadnutí zaoberá prípadom bývalého dekana Lekárskej fakulty Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach Leonarda S., ktorého pred troma rokmi Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku oslobodil spod obžaloby v prípade nepriamej korupcie. V kauze figuruje aj spoluobžalovaný taliansky štátny príslušník Antonio N., ktorý v minulosti pôsobil ako poradca univerzity. Toho zase samosudca ŠTS, pracovisko Banská Bystrica, v apríli 2017 odsúdil na dvojročný podmienečný trest odňatia slobody s odkladom na 18 mesiacov. Zároveň mu uložil peňažitý trest vo výške 2000 eur. Voči verdiktu sa odvolal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), ako aj Antonio N.

Antonio N. aj bývalý dekan sa na utorkovom zasadnutí nezúčastňujú. Dali svojim obhajcom súhlas na konanie v ich neprítomnosti. Zasadnutie však predseda senátu po niekoľkých minútach musel prerušiť pre nahlásenú bombu v budove NS SR. Skutku sa mala dvojica podľa obžaloby dopustiť v roku 2015. Talian ako zmluvný partner fakulty mal prevziať 12.000 eur od matky uchádzačky o štúdium na spomínanej univerzite. Financie mali byť pre exdekana.

V prípade figurovala aj matka študentky Ivana M., keďže úplatok poskytla. V júni v roku 2016 uzatvorila s prokurátorom ÚŠP dohodu o vine a treste. ŠTS následne schválil dohodu, na základe ktorej Ivanu M. odsúdil na peňažitý trest vo výške 1000 eur Celá kauza na NS SR napadla už v júli 2017. Následne vo februári 2018 odvolací súd rozhodol, že vec mu bola predložená predčasne. Senát NS SR preskúmaním spisu zistil, že neboli splnené formálne podmienky na predloženie predmetnej veci odvolaciemu súdu. Neboli doložené rovnopisy, kópie a odôvodnenia všetkých odvolaní, ako aj vyjadrenia procesných strán k týmto odvolaniam. Vec na NS SR opätovne napadla v apríli 2018.

Prerušili aj pojednávanie s bývalým starostom Marianky 

Pred Špecializovaný trestný súd (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, sa v utorok postavil bývalý starosta Marianky Radovan J., ktorý je obžalovaný z korupcie. Ešte pred začiatkom procesu urobil pre médiá vyhlásenie o tom, že je nevinný, a vzápätí tak urobil aj v úvode hlavného pojednávania.

Radovan J. je "skalopevne presvedčený o svojej nevine", odmieta vznesené obvinenia, považuje ich za nespravodlivé a vykonštruované rovnako ako tvrdenia o tunelovaní majetku obce. Údajné úplatky označil za dobrovoľné a nevynucované dary od obyvateľov. Tie končili na transparentnom účte obce, aby ju mohli zveľaďovať a dedina sa mohla rozvíjať. Občania tak dávali dary v podstate sami sebe, a preto podľa jeho slov nemohlo ísť o žiadny úplatok. Bol to údajne legitímny postup starostu na základe uznesenia.

"Čakal som päť rokov na tento deň. Dodnes som nedostal jasnú odpoveď na otázku, čo som spáchal, akého konkrétneho trestného činu som sa mal dopustiť. Ani z obžaloby som sa to nedozvedel. Ako starosta som plnil to, k čomu ma zaviazal kolektívny orgán – obecné zastupiteľstvo. Som povinný dodržiavať zákony a konal som v súlade s nimi," reagoval pred samosudcom ŠTS exstarosta Marianky. Radovan J. svoju výpoveď nemohol dokončiť.

Pojednávanie museli prerušiť pre nahlásenú bombu. Momentálne objekt ŠTS prehľadávajú policajti. Potom sa bude pokračovať. Národná kriminálna agentúra exstarostu zadržala na obecnom úrade v novembri 2015. Vyšetrovateľ ho obvinil z trestného činu prijímania úplatku, keďže mal vyžadovať dary pre obec od obyvateľov, ktorí sa rozhodli stavať.

Radovan J. svoju výpoveď nemohol dokončiť pre nahlásenú bombu na slovenských súdoch. Po prehľadaní objektu ŠTS pojednávanie pokračovalo. Bývalá hlava obce obžalovaná z pokračovacieho zločinu prijímania úplatku zdôraznila, že je právnikom a vie, ako je v zákone definovaná korupcia. V súvislosti s darmi podľa svojich slov Radovan J. nikoho neuprednostňoval, neobohacoval seba a ani inú osobu. Podľa neho nebola naplnená skutková podstata trestného činu, ktorú mu obžaloba kladie za vinu v desiatich prípadoch.

"Aktívne som sa snažil získavať peniaze pre obec a aj z eurofondov. Využíval som všetky zákonné možnosti. Peniaze od darcov boli na základe vopred uzavretých darovacích zmlúv. Pri nich bol vždy prítomný aj iný zamestnanec úradu, práve preto, aby nevzniklo žiadne podozrenie. Bolo to dobrovoľné, nikto nebol nútený ich podpísať. To by ani nemocnice či školy nemohli prijímať dary a mohli by čakať, že o pár rokov sa niekto rozhodne tvrdiť, že to nebolo až také dobrovoľné. Poslanci ma predsa nepoverili trestnou činnosťou," argumentoval pred súdom Radovan J.

Viac o téme: BombaPojednávaniaNahlásenieSúd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu