Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

HOAX Nie, útočník z vrútockej školy nebol príslušníkom rómskej menšiny

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

VRÚTKY - Na Facebooku sa šírila dezinformácia, podľa ktorej mal byť útočník, ktorý sa vo štvrtok 11. júna vlámal do školy vo Vrútkach a nožom napadol učiteľov a žiakov, rómskej národnosti. Nie je to pravda, Polícia Slovenskej republiky pre agentúru AFP potvrdila, že útočník rómskej národnosti nebol. TASR upozorňuje na dezinformácie v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.

V príspevku na facebookovej stránke Spravodajstvo INE, ktorý za 15 hodín od publikácie nazbieral viac ako 2700 zdieľaní, sa tvrdilo, že 22-ročný útočník z Martina, ktorý napadol Spojenú školu na Ulici Milana Rastislava Štefánika vo Vrútkach, bol Róm. Príspevok muža identifikuje ako Ivana Č. a okrem iného sa v ňom píše, že mal v minulosti "prepadávať ľudí vo vlakoch" a "fetovať toluén".

Je pravda, že útočník sa v minulosti vyhrážal vlakvedúcej a výpravcovi, za čo bol obvinený pre trestný čin vyhrážania a následne v zrýchlenom konaní podmienečne odsúdený. V minulosti sa taktiež dopustil priestupku fajčenia v priestoroch železničnej stanice, za čo mu bola udelená bloková pokuta desať eur.

Na Facebooku sa šíri
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AFP)

Nič iné zo spomínaného príspevku pravdou nie je, čo na Facebooku potvrdila aj polícia na vlastnej stránke Hoaxy a podvody - Polícia SR. "Status bol napísaný schválne tak, aby rozpútal vášne a vyvolal nenávisť voči určitej skupine obyvateľov," píše sa v príspevku polície.

Hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline Jana Balogová poskytla pre AFP nasledujúce stanovisko: "Čo môžeme v súvislosti s osobou útočníka v tejto chvíli potvrdiť, je fakt, že v decembri 2019 bol obvinený z trestného činu nebezpečného vyhrážania a prípad bol ukončený v superrýchlom konaní s návrhom na podanie obžaloby. Polícia tiež eviduje jeden priestupok (fajčenie v priestoroch železničnej stanice), za ktorý mu bola uložená bloková pokuta. Policajný zbor nikdy nehľadí na národnosť alebo menšinovú príslušnosť akejkoľvek osoby a ani ju nekomentuje, avšak v prípade tragédie vo Vrútkach sme zaznamenali sériu masovo zdieľaných dezinformácií šírených v online priestore, ktorých jediným cieľom je umelé vyvolávanie nenávisti proti určitej skupine etnika, a preto považujeme za verejný záujem uviesť, že útočník nebol rómskej národnosti."

Pri útoku nožom na škole vo Vrútkach útočník zranil troch dospelých a dve deti. Pri pokuse zastaviť útočníka a chrániť žiakov bol smrteľne zranený zástupca riaditeľky školy Jaroslav Budz, ktorý na mieste zraneniam podľahol. Ďalší dvaja zranení boli policajti, ktorých postrelili kolegovia pri zneškodnení útočníka. Ten bol pri zásahu polície zastrelený.

Viac o téme: PáchateľHoaxVrútky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu