Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vyhrotená situácia okolo kontroverznej D4R7: Kritika polície, zadržaný si ani nemôže umyť zuby

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Štefan Puškáš)

BRATISLAVA - Polícia počas uplynulého víkendu informovala o vznesení obvinenia voči dvom vrcholným manažérom spoločnosti D4R7 Construction, ktorá je hlavným zhotoviteľom projektu diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7. Reakcia na seba nenechala dlho čakať.

Akcia Konateľ: Polícia obvinila dvoch vrcholných manažérov kontroverznej stavby D4R7

Voči vysokopostaveným mužom vzniesli obvinenie pre trestný čin ohrozovania a poškodzovania životného prostredia. Mali spôsobiť škodu vo výške 12,5 milióna eur. Polícia tiež informovala, že v súvislosti s výstavbou bratislavského nultého obchvatu D4 a R7 momentálne vyšetruje deväť trestných vecí.

S týmto tvrdením ale nesúhlasí samotná spoločnosť. "K dnešnému dňu má D4R7 vedomosť iba o vznesení obvinení v súvislosti s jediným prípadom - ťažbou štrku v katastri Dunajská Lužná, lokalita Jánošíkova. Ohľadom tejto veci boli vznesené obvinenia jednému súčasnému a jednému bývalému konateľovi D4R7, jednému zamestnancovi ako aj spoločnosti samotnej," reagovali zástupcovia D4R7 Construction prostredníctvom tlačovej správy.

"Polícia tvrdí, že ťažba štrku pre účely projektu v lokalite Jánošíkova bola nelegálna. D4R7 odmieta akúkoľvek zodpovednosť za údajné pochybenia v povoľovacom procese. Aj keby pre niektorú činnosť chýbali niektoré povolenia, neznamená to automaticky, že by táto činnosť ohrozovala alebo poškodzovala životné prostredie," dodali okrem iného s tým, že trestné stíhanie je vedené nie pre údajnú nelegálnosť stavebnej činnosti, ale za údajný trestný čin ohrozovania a poškodzovania životného prostredia.

Envirokriminalita na stavbe bratislavského
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR - Štefan Puškáš)

D4R7 sa tiež obhajuje, že zabezpečila viacero znaleckých a odborných posudkov, ktoré použitím vedeckých metód preukazujú, že ťažba štrku v lokalite Jánošíkova nespôsobila žiadnu škodu na životnom prostredí ako celku, ani na jeho jednotlivých zložkách.

"Policajný vyšetrovateľ sa rozhodol závery z týchto posudkov nepovažovať za relevantné," doplnili v stanovisku. Vyšetrovateľ sa podľa spoločnosti spolieha na znalecký posudok, ktorého záver o vzniku škody na životnom prostredí sa opiera iba o výsledky vizuálnej obhliadky lokality, no bez presných meraní či testov kvality jednotlivých zložiek životného prostredia.

Za špekulatívnu spoločnosť označila aj výšku odhadovanej škody, ktorú vyčíslila polícia. Podľa ich stanoviska navyše žiadna škoda na životnom prostredí ani nevznikla. Zástupcovia D4R7 tiež tvrdia, že spoločnosť plne spolupracuje pri všetkých žiadostiach o informácie, ktoré jej boli adresované zo strany polície.

"Keď vyšetrovateľ predvolal konateľov spoločnosti na výsluch, títo sa riadne dostavili. Spoločnosť taktiež zabezpečila dostavenie sa na výsluch jedného z jej manažérov, hoci ten už bol medzičasom vyslaný na prácu na inom projekte mimo Slovenskej republiky," znelo v stanovisku.

Prečítajte si aj: Policajný zásah v súvislosti s kontroverznou výstavbou D4 a R7

Okrem toho však spoločnosť upriamila pozornosť na opatrenia polície, ktoré označili ako neprimerané a ponižujúce. "Konateľ spoločnosti, ktorý je momentálne zadržiavaný, nikdy nebol vyšetrovateľom predvolaný na výsluch. Počas celej doby vyšetrovania bol k dispozícií v mieste výkonu práce v Bratislave a pripravený dostaviť sa na výsluch, ak by bol predvolaný," okomentovala spoločnosť s dodatkom, že je preto mimoriadne prekvapivé, že "polícia sa rozhodla zadržať ho ozbrojenými zložkami pod hrozbou sily namiesto toho, aby ho štandardne predvolala."

Konateľ spoločnosti má byť podľa D4R7 zadržaný už takmer 72 hodín, bez možnosti kontaktovať svoju rodinu či dokonca umyť si zuby a dať si sprchu. "Takéto opatrenia sú nielen nepotrebné, ale aj zjavne neprimerané a ponižujúce za daných okolností," upozornili.

Spoločnosť na záver zdôraznila, že stavebné práce na projekte boli do veľkej časti už ukončené, no Slovenská republika ešte nevynaložila ani jedno euro peňazí daňových poplatníkov. "Práce sú financované výhradne zo zdrojov D4R7, Koncesionára a financujúcich bánk. Slovenskej republike vznikne povinnosť začať platiť až potom, keď jednotlivé úseky projektu budú sprístupnené verejnosti," uzavreli.

Spomínaných deväť trestných vecí sa má podľa zástupcu riaditeľa Odboru kriminálnej polície KR PZ v Bratislave Milana Maškaru týkať trestnej činnosti neoprávneného nakladania s odpadmi, ohrozovania a poškodzovania životného prostredia, ako aj majetkovej a daňovej trestnej činnosti. Viac sa dočítate aj tu.

 

Viac o téme: Polícia D4R7Envirokriminalita
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu