Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Primátor Vallo rokoval s ministrom financií o pomoci pre hlavné mesto

Primátor Bratislavy Matúš Vallo
Primátor Bratislavy Matúš Vallo (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA – O pomoci pre hlavné mesto rokoval v piatok (29. 5.) primátor Bratislavy Matuš Vallo s ministrom financií Eduardom Hegerom (OĽaNO). Na stretnutí riešili finančné problémy hlavného mesta, spravodlivejšie financovanie Bratislavy do budúcna, zákon o hazarde či zavedenie inštitútu objektívnej zodpovednosti pre mestských policajtov.

Rokovania sa zúčastnil aj podpredseda Národnej rady SR Gábor Grendel (OĽaNO) a predseda parlamentného ústavnoprávneho výboru Milan Vetrák (OĽaNO), obaja sú zároveň bratislavskými mestskými poslancami. Za mesto nechýbal ani riaditeľ magistrátu Ctibor Košťál či Matúš Lupták, ktorý dozerá na mestské financie.

"Riešili sme finančné problémy hlavného mesta pre koronakrízu a bojovali sme za Dopravný podnik Bratislava, ktorý počas koronakrízy strácal štyri milióny eur mesačne. Diskutovali sme aj o riešeniach pre spravodlivejšie financovanie Bratislavy do budúcnosti. Naše mesto je stále podfinancované," napísal na sociálnej sieti Vallo.

Zástupcovia hlavného mesta s ministrom financií debatovali aj o zákone o hazarde, ktorý podľa primátora čakajú zmeny v parlamente. Diskutovali aj o inštitúte objektívnej zodpovednosti pre mestských policajtov, ktorú bratislavská samospráva potrebuje pre spustenie parkovacej politiky. Rozoberali aj dôležité projekty pre Bratislavu, ako aj všeobecne o spolupráci s ministerstvom. "Zdá sa, že nájdeme spoločnú reč, čo ma veľmi teší," skonštatoval Vallo.

Poslanec Vetrák na sociálnej sieti po stretnutí napísal, že postavenie Bratislavy pri plnení úloh hlavného mesta bude potrebné zohľadniť každoročne aj v štátnom rozpočte. "Budeme ho riešiť v rámci reformy financovania samosprávy. Reformu financovania samosprávy, vrátane vhodného nastavenia daňového mixu, považujeme za prioritu vlády pre naše volebné obdobie. V tejto súvislosti preskúmame tiež možnosť zavedenia novej dane z vonkajšej reklamy či väčšie zdanenie developerov pri výstavbe viacpodlažných výškových budov," uviedol.

Zákaz hazardu v Bratislave označil za aktuálnu tému. Spresnil, že niektoré druhy hazardu, ktoré ľuďom prekážajú, chcú zakázať ako napríklad herne či výherné automaty. "Musíme však spresniť aj legislatívu, aby pri iných druhoch hazardu finančne nepoškodzovala mestá a obce," podotkol Vetrák. Vláda podľa jeho slov vie Bratislave pomôcť s likviditou. Chce pomôcť aj verejnej osobnej doprave formou finančnej pomoci.

"Eduard Heger tiež prisľúbil urýchlenie preplatenia finančných prostriedkov z eurofondov určených pre výstavbu Karlovesko-dúbravskej radiály (26 miliónov eur)," poznamenal Vetrák. Ministerstvo financií a ministerstvo vnútra budú podľa poslanca nápomocné pri legislatívnom, finančnom aj administratívnom zavedení inštitútu objektívnej zodpovednosti, ktorá pomôže mestským a obecným políciám, špeciálne v úsilí úspešne spustiť celomestskú parkovaciu politiku.

"Pracujeme tiež na novom zákone o Bratislave, ktorý lepšie vymedzí jej postavenie a právomoci mesta a obmedzí pôsobnosť niektorých menších mestských častí tak, aby bratislavská samospráva bola maximálne funkčná a efektívna," podotkol Vetrák.

Viac o téme: BratislavaOĽaNOEduard HegerMatúš Vallo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu