Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Slováci budú môcť od zajtra navštíviť Maďarsko na 48 hodín bez karantény a testu

Zmiešaná hliadka dohliada na slovensko-maďarskom hraničnom priechode v Rajke. Zobraziť galériu (2)
Zmiešaná hliadka dohliada na slovensko-maďarskom hraničnom priechode v Rajke. (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Maďarsko umožní od stredy (27. 5.) Slovákom a ľuďom, ktorí majú na Slovensku pobyt, vstup na svoje územie, a to do 48 hodín, bez potreby preukázať sa testom na ochorenie COVID-19 a absolvovania karantény. Na sociálnej sieti o tom informoval premiér Igor Matovič (OĽaNO).

Zdôraznil, že to isté platí aj naopak. Teda rovnako aj Maďari budú môcť navštíviť Slovensko po dobu 48 hodín, a to bez nutnosti preukázať sa testom či absolvovať karanténu. Predseda vlády sa odvolal na rezort diplomacie.

Núdzový stav sa v Maďarsku pravdepodobne skončí 20. júna

Maďarská vláda predloží v utorok parlamentu návrh na zrušenie zákona o ochrane proti šíreniu nového druhu koronavírusu, ktorý v čase stavu núdze umožňuje vláde premiéra Viktora Orbána prijímať mimoriadne opatrenia v záujme ochrany zdravia obyvateľstva, právnej istoty a stability hospodárstva. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie maďarského ministerstva spravodlivosti.

KORONAVÍRUS Slováci budú môcť
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Profimedia)

"Návrh zákona o ukončení stavu núdze bude parlamentu predložený ešte dnes," uviedla na Facebooku maďarská ministerka spravodlivosti Judit Vargová. "Predpokladáme, že po schválení tohto zákona sa núdzový stav v Maďarsku skončí 20. júna," dodala Vargová.

Maďarská vláda v zmysle zákona, ktorý parlament schválil 30. marca, môže okrem iných opatrení nariadiť pozastavenie uplatnenia jednotlivých zákonov, môže konať odlišne od právnych ustanovení a môže prijímať ďalšie mimoriadne opatrenia. Túto právomoc - v potrebnej a primeranej miere - môže vláda uplatňovať v rámci prevencie, potláčania a likvidácie tejto epidémie.

Viac o téme: PandémiaCestovanie Igor MatovičSlovenskoMaďarskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu