Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ostrá hádka kvôli Kičurovi! Pellegrini sa obul do Remišovej: Čo vy s ním riešite? Vicepremiérka vracia úder

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: Reprofoto RTVS)

BRATISLAVA - V dnešnej diskusnej relácii O 5 minút 12 sa stretli podpredseda parlamentu za Smer Peter Pellegrini a podpredsedníčka vlády Veronika Remišová. Spočiatku zdanlivo pokojná diskusia nabrala na obrátkach. Pellegrini skritizoval Remišovú, aby sa prestala správať ako opozičná poslankyňa. Remišová sa však bránila, že súčasná vláda musí riešiť nielen koronakrízu, ale aj to, v akom stave nechala bývalá vláda Slovensko.

Vicepremiérka Remišová a podpredseda parlamentu Peter Pelelgrini dnes diskutovali o prijatých opatreniach, uvoľňovaní ekonomiky, ale aj o súčasnej politickej situácii. Debata bola spočiatku pokojná, no obaja sa pochytili najmä na Kajetánovi Kičurovi, ktorý je momentálne stíhaný vo väzbe. 

Nevracajte sa do minulosti

„Nevracajte sa už do minulosti, vám nepomôže hovoriť, čo Pellegrini pred pol rokom urobil alebo pred rokom neurobil. Vám už pomôže len to, čo urobíte od tejto minúty smerom dopredu. Len to zaujíma podnikateľov, matky doma a ostatní,“ povedal Pellegrini. V tom momente sa diskusia začala vyostrovať. 

Ostrá hádka kvôli Kičurovi!
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Reprofoto RTVS)

„Vzchopte sa a skúste robiť. Nebudem hovoriť o nás, krajina potrebuje počuť, čo idete robiť vy,“ povedal Pellegrini s tým, že odovzdali Slovensko v dobrom stave, no hospodárske zlyhanie nie je vinou koalície, ale koronakrízy. „Za tých 50 dní ste stihli niečo dobré, ale stihli ste aj povymieňať nominantov, nevravím len o vás. Máme tu opäť kadejakých politických nominantov,“ uviedol a zopakoval, že by sa vláda mala venovať skupinám ľudí, ktorých koronakríza postihla najviac. „Situácia je zlá, ja vám len chcem vstúpiť do svedomia, robte niečo,“ povedal. 

Vstúpte si do svedomia, pán poslanec

Remišová na neho reagovala. „Pán poslanec, v prvom rade si by ste si do svedomia mali vstúpiť vy. Nechali ste Slovensko v absolútne zdevastovanom stave. Tiež ma nebaví rozprávať sa o tom, čo bolo. My ale musíme následky toho, čo ste tu nechali, riešiť každý jeden deň,“ reagovala Remišová. „Okrem toho, že riešime krízu, tak musíme riešiť aj absolútne zlyhania vašej vlády. Pán Kičura, ktorého vy ste dali za šéfa hmotných rezerv.“

Ostrá hádka kvôli Kičurovi!
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Reprofoto RTVS)

Na to okamžite zareagoval Pellegrini. „A vy s ním čo riešite? Vy osobne.“ Remišová kritizovala postup Kičuru na poste šéfa Štátnych hmotných rezerv, ktorý mal zabezpečiť dostatočné zásoby v čase krízy. „Tento pán si namiesto toho kupoval lacné byty. Vy ste ho navrhovali za ústavného sudcu a tento pán je momentálne vo väzbe,“ povedala s tým, že okrem toho sa súčasná vláda venuje aj zlyhaniam na PPA a pripomenula, že ešte ako opozičná poslankyňa iniciovala schôdzu na odvolanie bývalej ministerky pôdohospodárstva Gabriely Matečnej a upozorňovala aj na zlyhania bývalého šéfa PPA Jozefa Kožucha. Kožuch je dnes stíhaný väzobne za zločinu prijímania úplatku. 

A čo vy riešite s Kičurom?

„Vy a Smer ste osobne týchto ľudí bránili. Dnes ich berie NAKA,“ konštatovala podpredsedníčka. Pellegrini súhlasil s postupom polície. „Bola by som veľmi rada, keby sme mohli sto percent času venovať kríze, zdravotníctvu a riešeniu ekonomiku,“ povedala. „Vaši nominanti postupne odchádzajú do väzenia. Keby sa títo traja stali ústavnými sudcami, dnes by štvrtinu Ústavného súdu odvážala NAKA. To by bola obrovská hanba,“ uviedla v diskusnej relácii. 

Ostrá hádka kvôli Kičurovi!
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Reprofoto RTVS)

Remišová uviedla, že ak spravila súčasná vláda chyby, tak sa ospravedlňuje ľuďom. „Snažíme sa robiť všetko, ako najlepšie vieme.“ Remišová podotkla, že sa nevenujú minulosti, ale súčasným veciam, ktoré sa dejú. „Polícia koná, a tak je to správne. Ja som sa vyjadril na adresu pána Kožucha aj pána Kičuru,“ povedal Pellegrini.

„Pani podpredsedníčka, a vy čo riešite s Kičurom? Vy osobne? Vy podľa mňa nemáte s Kičurom nič. Vy s Kožuchom nemáte nič. S ním má niečo možno polícia a rezortný minister,“ uviedol. „Vás to neobmedzuje, či čo, prídete ráno do práce a poviete dnes pol dňa nepracujem, lebo Kičuru riešim?“ a Zároveň kritizoval nominácie súčasnej vlády. „Vy ho obhajujete ešte aj v relácii,“ pohoršila sa Remišová. „Ja ho neobhajujem,“ dodal Pellegrini. 

Deti musia znovu získať navýk na chodenie do školy

Remišová podporuje postupné uvoľňovanie života napríklad v školách. „Vidíme hlavne deti zo sociálne slabšieho prostredia alebo marginalizovaných skupín. Akýkoľvek výpadok pre nich znamená možno stratu pol roka vo vedomostiach a napredovaní. Je veľmi potrebné umožniť deťom, aby znovu získali návyky chodenia do školy a zapájania sa do učebného procesu,“ povedala s tým, že to pomôže aj rodičom vrátiť sa do práce. Postupne by sa podľa nej mala uvoľňovať aj ekonomika, keďže sa blíži dovolenková sezóna, treba myslieť podľa nej aj na podnikateľov v oblasti cestovného ruchu.

Ostrá hádka kvôli Kičurovi!
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Pellegrini uvoľňovanie víta

Pellegrini víta uvoľňovanie, no upozorňuje na to, že ekonomické čísla začínajú byť veľmi zlé. Vyzval vládu, aby sa menej venovala zvládnutiu koronakrízy po zdravotníckej stránke. „Privítal by som, keby hodiny a hodiny každý deň zasadalo ekonomické konzílium,“ skonštatoval s tým, že opatrenia zatiaľ vôbec neprišli k adresátom. „Venujeme sa aj ekonomike, snažíme sa, aby pomoc bola čo najrýchlejšia, najadresnejšia,“ reagovala Remišová s tým, že vláda schválila pomoc okamžite, no teraz potrebujú, aby sa peniaze dostali priamo k ľuďom.

Podpredseda parlamentu sa bojí, že aplikácia, ktorá ma zabezpečiť takzvanú smart karanténu, nebude možno ani o tri týždne plne funkčná. Pripomenul tiež, že vláda si zvyká pod rúškom krízy cez skrátené konanie "prepašovať hocičo". Smart karanténa má podľa vicepremiérky vyriešiť problém tak, aby ľudia nemuseli ísť do štátnej karantény. Doplnila, že spustiť by ju mali v najbližších dňoch.

Vážny by nemal šéfovať Sociálnej poisťovni

Zmeny v zákone o štátnej službe označil Pellegrini za "krágľovanie" nepohodlných ľudí. Remišová si nemyslí, že by mal Sociálnej poisťovni šéfovať človek, ktorý má za sebou kauzu mýtny tender. Narážala na šéfa poisťovne Ľubomíra Vážneho. Smer si podľa nej v štátnej správe zabetónoval svojich ľudí. Bola by najradšej, keby Vážny, ale aj ostatní ľudia, pri ktorých existujú akékoľvek pochybnosti, vyvodili zodpovednosť a sami sa vzdali funkcie.

Remišová zároveň v relácii uviedla, že v pondelok (18. 5.) pôjde do parlamentu poslanecký návrh legislatívy reagujúci na voľbu generálneho prokurátora. Dohoda na mene podľa Remišovej nebude, pokiaľ bude verejné vypočutie. „Následne budú mať poslanci voľnú ruku a bude to ich osobná zodpovednosť voči občanom,“ dodala s tým, že dohody za zatvorenými dverami na menách sa robiť nebudú. Pellegrini si myslí, že novela je šitá na mieru advokátovi Danielovi Lipšicovi. Medzi prokurátormi je podľa Pellegriniho dostatočný počet kvalifikovaných ľudí na túto funkciu. V koalícii nie je dohoda ani na menách kandidátov na ústavného sudcu, ktorých by mal parlament voliť po tom, ako sa Mojmír Mamojka vzdal funkcie. „Budeme hľadať toho najschopnejšieho človeka, aby nemusel v budúcnosti vysvetľovať svoje kontakty s Marianom K.,“ uzavrela Remišová.

Viac o téme: Peter PellegriniVeronika RemišováKajetán Kičura
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu