Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Svet sužuje aj iná pandémia: VIDEO Hoaxy nie sú len fenoménom dnešnej doby, šíria ich aj politici

Riaditeľ Stredoslovenského múzea Marcel Pecník.
Riaditeľ Stredoslovenského múzea Marcel Pecník. (Zdroj: Youtube/Stredoslovenské múzeum)

BRATISLAVA - Konšpirácie, poplašné správy či novodobé hoaxy nie sú len fenoménom dnešnej doby. Častokrát sa objavovali, tak ako dnes, práve pri vypuknutí chorôb, epidémií a pandémií. O tejto zaujímavej téme porozprával riaditeľ Stredoslovenského múzea Marcel Pecník.

Aj dnes, počas pandémie koronavírusu, sa aj na Slovensku šíria rôzne konšpirácie a hoaxy. V súčasnosti je situácia o to horšia, že na internete sú v podstate nezastaviteľné. Jedným z takých je napríklad hoax o 5g sieti, prostredníctvom ktorej sa má nový koronavírus šíriť alebo o tom, že vakcína na koronavírus je už vyvinutá v Rusku. 

KORONAVÍRUS Pred 100 rokmi nás sužovala španielska chrípka: Čo má spoločné s dnešnou pandémiou?

Na Slovensku hoaxy a konšpirácie vyvracia aj polícia na sociálnej sieti, napriek tomu im mnohí ľudia veria a masovo ich šíria. Nedávno sa objavilo aj video predsedu extrémistickej strany ĽSNS Mariana Kotlebu, v ktorom hovoril o "nanočipoch", ktoré nám chce niekto prostredníctvom vakcíny vstreknúť do tela. 

KORONAVÍRUS Šéf ĽSNS straší Orwellom a opäť šíri hoaxy: VIDEO Do tela nám vstreknú nanočipy

Hoaxy sa však nešíria len dnes, rovnako boli známe aj v minulosti. Objavovali sa často presne tak, ako dnes - pri vypuknutí rôznych epidémii či pandémii. O tom, aké to bolo v minulosti porozprával riaditeľ Stredoslovenského múzea Marcel Pecník.

Viac o téme: PandémiaEpidémiaHoaxKonšpiráciaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu