Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Toto bude Matoviča bolieť: Až tretina ľudí neverí, že súčasná vláda vydrží štyri roky

Igor Matovič Zobraziť galériu (2)
Igor Matovič (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Vo svetle nových udalostí sa okrem prieskumov aktuálnych politických preferencií strán vytvárajú aj prieskumy jemne odlišného charakteru. Najnovší hovorí o tom, ako ľudia dôverujú tomu, či vydrží vláda Igora Matoviča celé štyri roky. Výsledky prekvapili.

Podľa prieskumu agentúry Focus, ktorá ho vyrobila pre Televíziu Markíza, je zjavné, že väčšina ľudí (38,1 percent) verí tomu, že zoskupenie strán OĽaNO, SaS, Sme rodina a Za ľudí vydrží celé štyri roky, no potom už prichádza pre nový vládny kabinet menej optimistické číslo. Focus robil prieskum v dňoch 15. až 17. apríl 2020 a pýtali sa 1016 respondentov.

Toto bude Matoviča bolieť:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: reprofoto tv markíza)

Až tretina opýtaných neverí, že spolu vydržia dlhšie ako rok

Čo už je z hľadiska dôvery ľudí voči vláde podstatne menej povzbudivé je číslo, ktoré dáva vláde len jeden rok. Ide o 29,9 percenta opýtaných, čo predstavuje až tretinu respondentov. Takmer pätina opýtaných jej dáva dva až tri roky, čo predstavuje rovných 18 percent opýtaných. Na otázku "Čo si myslíte, ako dlho vydrží súčasná vláda Igora Matoviča?" nevedelo nájsť odpoveď rovných 14 percent opýtaných.

Najviac dôverujú voliči OĽaNO, najmenej podporovatelia Sme rodina

Kým z voličov OĽaNO dáva vláde dôveru štyroch rokov vládnutia až 80 percent opýtaných, u voličov Za ľudí je to menej - 67 percent. U voličov liberálnej SaS dokonca ešte menej, a síce 59 percent opýtaných. Najpesimistickejší pohľad z voličov vládnych strán majú tí z tábora Sme rodina, ktorí veria v 4-ročné vládnutie len v počte 41,4 percenta opýtaných.

Smer a ĽSNS

Podľa očakávania dávajú najmenšiu nádej na 4-ročné vládnutie Igora Matoviča podporovatelia strany Smer-SD. Z nich si len 6,6 percenta myslí, že zoskupenie OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí vydrží celé funkčné obdobie, a teda štyri roky vládnutia. Optimistickejší sú však voliči Mariana Kotlebu, kde si až 23 percent respondentov myslí, že súčasná vládna koalícia to potiahne celé štyri roky.

Viac o téme: PrieskumVládaDôveraIgor Matovič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu