Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Ďalšie zmeny na Slovensku: Takto budú vyzerať rokovania a pohreby po novom

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upravil podmienky pre výkon občianskych pohrebných obradov v prípade, že budú dodržané opatrenia, ktoré stanovil. Informovala o tom hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková.

Ako uviedla, vstup do priestorov pohrebného obradu a pobyt v nich má byť umožnený len osobám s prekrytými hornými dýchacími cestami napríklad rúškom, šálom či šatkou. Pri vchode do priestorov pohrebného obradu treba aplikovať dezinfekciu na ruky alebo poskytnúť jednorazové rukavice, zabezpečiť, aby odstup medzi osobami okrem členov spoločnej domácnosti bol minimálne dva metre a smútočnú hudbu počas pohrebného obradu riešiť prednostne reprodukovanou formou.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Okrem iného je potrebné dodržiavať respiračnú etiketu - kašľať, kýchať do vreckovky, respektíve do lakťového ohybu, nepodávať si ruky, z obradov úplne vylúčiť osoby, ktoré majú nariadenú karanténu alebo akékoľvek príznaky respiračného infekčného ochorenia, a vykonávať častú dezinfekciu priestorov, hlavne dotykových plôch, kľučiek podláh a predmetov.

"Tam, kde je to možné, treba prednostne usporadúvať pohrebné obrady v exteriéroch za dodržania odstupov dva metre okrem členov spoločnej domácnosti a pri východe z priestorov pohrebného obradu je potrebné riadiť vychádzanie ľudí s odstupmi aspoň dva metre a zabrániť zhlukovaniu," dodala Račková.

Verejnosť na zasadnutiach orgánov

Na zasadnutiach a schôdzach štátnych orgánov a orgánov samosprávy sa môže opäť zúčastňovať aj verejnosť. V priestoroch je však potrebné zabezpečiť dodržiavanie protiepidemických opatrení. Vyplýva to z opatrenia Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Úrad tak v rámci uvoľňovania opatrení prijatých na zamedzenie šírenia nového koronavírusu zrušil nariadenie, ktoré prikazovalo pri zasadnutiach a schôdzach vylúčiť verejnosť a zabezpečiť inú formu informovanosti občanov.

"Vzhľadom na priaznivú epidemiologickú situáciu na území SR a z nej vyplývajúcu zvýšenú sociálnu a politickú aktivitu obyvateľstva bolo vhodné a prijateľné pristúpiť k uvoľňovaniu režimu organizovania schôdzí a zasadnutí štátnych orgánov a orgánov územnej samosprávy, a to za zachovania ostatných, už stanovených podmienok uložených pre činnosť týchto orgánov," uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas v odôvodnení.

KORONAVÍRUS Ďalšie zmeny na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Štátne orgány a samosprávy musia pri zasadnutiach zabezpečiť pri vstupe do budovy oznam o povinnosti zostať v domácej izolácii v prípade vzniku akútneho respiračného ochorenia a nutnosti informovať o ňom telefonicky svojho ošetrujúceho lekára. Pri vchode musí byť zabezpečená tiež dezinfekcia rúk. Povinnosťou je aj nosenie rúšok pre osoby pohybujúce sa v objekte.

Prístroje, ktoré vytvárajú aerosól, napríklad sušiče rúk, musia nahradiť papierovými utierkami. Dodržiavať treba aj minimálne dvojmetrovú vzdialenosť medzi osobami a dodatočné vetranie priestorov. Dotykové plochy, ako sú kľučky, zábradlia, výťahy a kontaktné predmety, napríklad klávesnica, telefón, sa majú tiež pravidelne dezinfikovať.

Detské ihriská 

Stabilizujúca sa epidemiologická situácia spôsobená novým koronavírusom na Slovensku umožnila opäť otvoriť ihriská v rámci občianskej vybavenosti, ktoré sa nachádzajú v exteriéroch obcí alebo mestských častí. Deti a rodičia však musia striktne dodržiavať prísne hygienické opatrenia. Vo štvrtok o tom informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.

KORONAVÍRUS Ďalšie zmeny na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Na ihriskách musí byť obmedzený počet súčasne sa hrajúcich detí. Hygienici odporúčajú rodičom, aby zabezpečili odstup detí v okruhu  dvoch metrov. Ďalej pripomínajú povinnosť nosenia rúšok v zmysle aktuálne platného opatrenia ÚVZ SR. Rodičia alebo osoby sprevádzajúce deti musia zabezpečiť, aby sa deti fyzicky minimálne kontaktovali. Taktiež musia mať so sebou prostriedok na dezinfekciu rúk.

Prevádzkovateľ zasa každodenne pred otvorením priestor uprace, piesok prehrabe, očistí a vydezinfikuje dotykové plochy jednotlivých herných zostáv. Raz za týždeň pieskovisko preleje pitnou vodou alebo vodou zodpovedajúcou požiadavkám na kvalitu vody na kúpanie.

Viac o téme: ZmenyRokovaniaPohrebySlovenskoKoronavírusNariadeniaÚrad verejného zdravotníctva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu