Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

KORONAVÍRUS Testovanie ľudí v zariadeniach sociálnych služieb v Banskobystrickom kraji pokračuje

Testovanie na koronavírus
Testovanie na koronavírus (Zdroj: TASR - Dano Veselský)

BANSKÁ BYSTRICA - V zariadeniach sociálnych služieb v desiatich okresoch Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) bolo k 5. máju 3955 seniorov a 2343 zamestnancov. S ich testovaním na nový koronavírus sa začalo 23. marca a výsledky sú nateraz uspokojujúce. Informovala o tom v stredu hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

Najviac klientov je v okrese Banská Bystrica (992), najmenej v okrese Poltár (154). "Ide o všetky druhy zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti BBSK, miest i súkromné zariadenia. K dispozícii je 8000 rýchlotestov, ktoré sa využívajú na testovanie zamestnancov a klientov. Zabezpečujú si ich jednotlivé zariadenia v úzkej spolupráci s BBSK. Okrem toho sa robí testovanie PCR metódou," priblížila Tolnayová.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


"Testovanie vykonávajú jednotky mobilných odberových miest zriadené pre potreby BBSK v spolupráci so Slovenským Červeným krížom Banská Bystrica, RÚVZ a mestom. Rýchlotestami doposiaľ vyšetrili 824 zamestnancov a 171 klientov. Všetky výsledky boli negatívne. PCR metódou – molekulárna metóda, ktorá je vysoko špecifická a citlivá, vyšetrili odborníci 271 zamestnancov. Traja boli pozitívni, dvaja v Domove sociálnych služieb v Revúcej a jeden v zariadení v Rimavskej Sobote. Klienti vyšetrení touto metódou boli negatívni," konštatovala vedúca odboru epidemiológie banskobystrického RÚVZ Mária Avdičová. S testovaním sa systematicky pokračuje.

Viac o téme: TestovanieKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu