Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ceny bytov stále trhajú rekordy! NBS varuje: KORONAKRÍZA môže priniesť v ďalších mesiacoch zmenu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (11)
Ilustračné foto (Zdroj: NBS, Getty Images)

BRATISLAVA - Priemerná cena bývania v prvom štvrťroku 2020 vzrástla oproti predchádzajúcemu slabšiemu štvrťroku o 4,6 %. Predstavuje to najvyšší medzikvartálny rast od roku 2008. Zvýšené tempo rastu je aj v medziročnom porovnaní. Ide o nárast na 8,6 % z predchádzajúcich 6,4 % medziročne. Rýchlejší rast zaznamenali priemerné ceny bytov aj domov.

Konštatujú to analytici úseku meny, štatistiky a výskumu (ÚMS). V cenách nehnuteľností sa zatiaľ podľa analýzy Národnej banky Slovenska (NBS) neprejavila rozvíjajúca sa kríza.

Ceny bytov stále trhajú
Zobraziť galériu (11)

Dostupnosť bývania sa zhoršila

Dôsledkom dynamického vývoja je podľa analytikov zvýšenie hodnoty kompozitného indexu na hodnotenie cien bývania, ako aj zhoršenie dostupnosti bývania vo väčšine krajov. Priemerná cena bývania v prvom štvrťroku 2020 vzrástla v porovnaní s tým predchádzajúcim o takmer 74 eur za štvorcový meter (m2) na hodnotu 1671 eur/m2.

Ceny bytov stále trhajú
Zobraziť galériu (11)

Z historického pohľadu bol zaznamenaný jeden z najvyšších medziročných rastov, zaostáva však za tretím štvrťrokom 2019. Na celkovej medziročnej zmene priemernej ceny bývania sa podieľal medziročný rast cien bytov vo vyššej miere než rast cien domov.

Ceny bytov stále trhajú
Zobraziť galériu (11)

Zdražela aj cena domov a bytov

Priemerná cena bytov sa v prvom štvrťroku 2020 zvýšila o 87 eur/m2 na 2006 eur/m2. Medzi štvrťrokmi vzrástla o 4,5 %, zatiaľ čo medziročne až o 9,7 %. Výrazné nárasty v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom pozorovali analytici v prípade ponukových cien všetkých typov bytov okrem tých najväčších.

Vývoj cien nehnuteľností na bývanie v SR
Zobraziť galériu (11)
Vývoj cien nehnuteľností na bývanie v SR  (Zdroj: NBS)

Priemerná cena domov vzrástla o necelých 32 eur/m2 na 1264 eur/m2. Oproti štvrtému kvartálu 2019 sa zvýšila o 2,6 %, čo predstavuje na medziročnej báze rast o 6,3 %. Z toho priemerná cena štandardných rodinných domov vzrástla medzištvrťročne o 3,2 %, priemerné ceny rodinných víl rástli medzi kvartálmi viac než dvojnásobným tempom.

Ceny rástli takmer vo všetkých krajoch

Regionálne štatistiky ukazujú medzikvartálny rast cien v takmer všetkých krajoch, výnimkou je Prešovský kraj (-3,3 %). Najvyšší rast zaznamenal v prvom štvrťroku 2020 Banskobystrický kraj (12,1 %). V absolútnom vyjadrení je naďalej priemerná cena bývania najvyššia v Bratislavskom kraji, kde dosahuje úroveň 2231 eur/m2, čo predstavuje medzikvartálny nárast o 4,6 %. Na medziročnej báze sa v rozmedzí kladných čísiel pohybujú všetky kraje.

Ceny bytov stále trhajú
Zobraziť galériu (11)

Celková dostupnosť bývania sa v sledovanom období vzhľadom na historický vývoj zhoršila v každom kraji okrem Prešovského. Tento vývoj bol podľa analytikov ÚMS očakávaný, keďže Prešovský kraj bol jediným krajom so záporným medzikvartálnym rastom a zároveň dosahuje v posledných štvrťrokoch relatívne vyššie rasty miezd.

Najhoršiu dostupnosť má Žilinský kraj

Žilinský kraj sa stal krajom s najhoršou dostupnosťou bývania, a to všeobecne, ale aj špecificky v bytoch. V absolútnom vyjadrení rástli najrýchlejšie ceny bytov v okresoch Banská Štiavnica a Žarnovica, avšak najväčší podiel na raste priemernej ceny v kraji má okres Banská Bystrica. Medziročný rast priemernej ceny domov bol aj v prvom štvrťroku 2020 najvýraznejší v Žilinskom kraji, rozhodujúcou mierou prispel najmä samotný okres Žilina.

Ceny bytov stále trhajú
Zobraziť galériu (11)

Rozhodujúce obdobie ešte len príde

Vývoj v dostupnosti bývania v priebehu prvého štvrťroku 2020 má však podľa analytikov len malú výpovednú hodnotu ohľadom vývoja v najbližšej budúcnosti. „Druhý štvrťrok bude v rozhodujúcej miere ovplyvnený predovšetkým tým, aký nepomer nastane medzi intenzitou prenosu šoku vyvolaného pandémiou do miezd a do cien nehnuteľností,“ dodali. Výrazné zmeny úrokových mier úverov určených na kúpu nehnuteľnosti v blízkej budúcnosti nepredpokladajú. „Hoci sa predikcie v súčasnosti rýchlo menia, v dobe písania komentáru sa očakávalo výrazné zhoršenie dostupnosti bývania v nasledujúcom období,“ uviedli analytici. 

Ceny bytov stále trhajú
Zobraziť galériu (11)

„Kompozitné indexy na hodnotenie vývoja priemernej ceny bývania i priemernej ceny bytov sa v prvom štvrťroku 2020 naďalej nachádzajú v pásme vzostupu,“ skonštatovali analytici. Kompozitný index na hodnotenie vývoja cien bývania podľa nich v posledných rokoch indikoval, že rast cien nehnuteľností bol viac či menej v súlade s vývojom fundamentov realitného trhu. Zároveň však podotkli, že ak by súčasná pandémia nového koronavírusu na ceny nehnuteľností nemala významný vplyv a zároveň výrazne zasiahla základné ukazovatele hospodárskeho vývoja, vytvorila by prostredie pre signifikantný nárast hodnôt indexu.

Ceny nehnuteľností na bývanie podľa typu bytu a domu
Zobraziť galériu (11)
Ceny nehnuteľností na bývanie podľa typu bytu a domu  (Zdroj: NBS)

Ceny nehnuteľností na bývanie podľa krajov
Zobraziť galériu (11)
Ceny nehnuteľností na bývanie podľa krajov  (Zdroj: NBS)

Viac o téme: CenyBytyBývanie DomyVývojNBSKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu