Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kollár: O šéfovi GP sme na koaličnej rade nehovorili, skloňuje sa viacero mien

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA – Koaličná rada sa ešte nezaoberala otázkou nového šéfa Generálnej prokuratúry SR. V pondelok to uviedol predseda Národnej rady SR a šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár s tým, že on bude rešpektovať každého kvalitného kandidáta na túto funkciu. Zaradil tam aj advokáta a bývalého ministra vnútra i ministra spravodlivosti Daniela Lipšica.

Kollár tvrdí, že sa okrem Lipšica už hovorilo o viacerých menách. Ako spresnil, sú medzi nimi prokurátori, ktorí bojovali proti korupcii. Vymenoval Jána Šantu, Maroša Žilinku či Vasiľa Špirka.

"Sú to statoční prokurátori. Keď sme sedeli u pani prezidentky, tieto mená niekde boli spomenuté. Keď sa budeme o tom baviť, navrhneme takého spoločného kandidáta, aby mala prokuratúra rozviazané ruky smerom ku korupčným kauzám a k očiste justície," povedal Kollár. Deklaruje, že je za kvalitný a dobrý výber nového generálneho prokurátora.

Lipšic by bol podľa premiéra výborným kandidátom

Advokát Daniel Lipšic sa spomína ako kandidát na nového generálneho prokurátora. V pondelok to potvrdil premiér Igor Matovič (OĽaNO). Lipšic by bol podľa premiéra výborným kandidátom. Dodal však, že súčasný zákon jeho nomináciu neumožňuje.

Kollár: O šéfovi GP
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Peter Korček)

"Daniel Lipšic je jeden z ľudí, o ktorých sa rozpráva. Myslím si, že by bol výborným generálnym prokurátorom," uviedol Matovič s tým, že aj ostatné mená, ktoré sa spomínajú, sú kvalitné. Poznamenal, že nech bude šéfom prokuratúry ktokoľvek z nich, bude lepší ako súčasný.

Šantu koalícia zatiaľ neoslovila 

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta nemá oficiálnu vedomosť o tom, že by bol medzi možnými kandidátmi koalície na post generálneho prokurátora. Uviedol to v pondelok s tým, že má v tejto súvislosti skôr informácie z médií, kandidatúru by za správnych okolností neodmietol.

Šanta uviedol, že prípadnú ponuku by dôsledne zvažoval, jeho rozhodnutie by záviselo aj od toho, ktorý subjekt a za akých okolností by ho oslovil. "Pokiaľ by to bol naozaj subjekt relevantný, ktorý naozaj chce bojovať proti korupcii a ďalšej trestnej činnosti a chce budovať právny štát so všetkým nasadením, potom by som asi nemal dôvod povedať nie," povedal prokurátor.

Kollár: O šéfovi GP
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Peter Korček)

Šantovo meno spomenul v pondelok predseda parlamentu Boris Kollár ako jedného z možných kandidátov na post generálneho prokurátora. Okrem neho Kollár hovoril o Šantových kolegoch z ÚŠP Marošovi Žilinkovi alebo Vasiľovi Špirkovi. Potvrdil však, že sa diskutuje aj o mene advokáta Daniela Lipšica.

Niekdajší kandidát na generálneho prokurátora Jozef Čentéš uviedol v pondelok, že ho tiež oslovili, odkiaľ ponuku dostal, nepovedal. Je pripravený kandidovať, ak bude cítiť podporu. Ján Šanta dozoroval v minulosti viacero mediálne známych káuz. Obžalobu podával v kauze falšovania televíznych zmeniek na Mariana Kočnera, daňového podvodníka Mikuláša Varehu alebo Jozefa Majského z kauzy nebankoviek.

Vyjadril sa aj Žilinka

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Maroš Žilinka sa zatiaľ nevyjadril k tomu, či sa bude uchádzať v nadchádzajúcich voľbách o funkciu generálneho prokurátora SR, respektíve bude kandidovať. "Nateraz pokladám za predčasné sa v tejto veci vyjadriť," uviedol Žilinka, ktorý figuruje medzi menami možných kandidátov, ktorí by mohli nahradiť súčasného generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, ktorému sa končí v júni funkčné obdobie.

Žilinka pôsobil v rokoch 2005 až 2010 ako zástupca riaditeľa odboru ekonomickej kriminality ÚŠP. Následne od júla 2010 do apríla 2012 bol štátnym tajomníkom Ministerstva vnútra SR. V súčasnosti je riaditeľom odboru ekonomickej kriminality ÚŠP.

Maroš Žilinka
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

V minulosti dozoroval také závažné kauzy ako podvod na nebankový subjekt Drukos, kde Najvyšší súd SR odsúdil majiteľa Františka Mojžiša právoplatne v roku 2012 na 8,5-ročný trest odňatia slobody. Ďalej dozoroval kauzu Transpetrolu, kde NS SR v marci 2018 odsúdil hlavného obžalovaného Ignáca Ilčišina na 11 rokov väzenia, a aj prípad exsiskára Ľubomíra Kosíka, ktorého NS SR v kauze zmeniek odsúdil napokon na 18-ročný trest odňatia slobody. Dozoroval aj kauzu Technopol Servis, kde je obvinený podnikateľ Marian Kočner. 

Žilinka spoločne s prokurátorom Generálnej prokuratúry SR Petrom Šufliarskym a advokátom Danielom Lipšicom mali byť terčom vražedného útoku. Z príprav vrážd obvinil koncom augusta 2019 vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR Alenu Zsuzsovú, Tomáša Szabóa, Miroslava Marčeka a Zoltána Andruskóa.

Objednávka vraždy Žilinku a Lipšica mala prísť na jeseň 2017. Objednávku prijala Alena Zs., ktorá stále čelí procesu na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku v kauze vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Žilinku mali zlikvidovať za 70.000 eur. Tak on, ako aj Šufliarsky takmer zhodne uviedli, že motívom pripravovaných vrážd bola ich práca.

Viac o téme: Boris KollárGenerálna prokuratúra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu