Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Slobodné šírenie informácií je pre demokraciu životne nevyhnutné, tvrdí Čaputová

Zuzana Čaputová počas tlačovej konferencie po stretnutí s ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivanom Korčokom.
Zuzana Čaputová počas tlačovej konferencie po stretnutí s ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivanom Korčokom. (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Pre demokraciu je životne nevyhnutné, aby sa v nej mohli slobodne šíriť informácie, myšlienky a názory. Na sociálnej sieti to vyhlásila prezidentka SR Zuzana Čaputová pri príležitosti Svetového dňa slobody tlače.

"Táto sloboda je dôležitá pre každého občana demokratického a právneho štátu, ale pre novinárov je to najdôležitejšie právo, lebo bez možnosti slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie by sa z ich povolania stalo nedôstojné zamestnanie," uviedla hlava štátu.

Novinárom sa Čaputová poďakovala za ich prácu v záujme toho, aby bola verejnosť informovaná a to aj o veciach, o ktorých mnohí nechceli a nechcú nič vedieť. Prezidentka zároveň dôrazne odmieta všetky verbálne a fyzické útoky, zastrašovanie a šikanu, ktorým čelia mnohí novinári v súvislosti so svojou prácou.

Sloboda slova je základ pre demokraciu, zhodli sa viacerí členovia vlády

Bez slobodnej práce novinárov nemôže fungovať demokratická spoločnosť ani právny štát. Pri príležitosti Svetového dňa slobody tlače to na sociálnej sieti zdôraznila ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí). Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO) označila slobodu slova a médií za základ ostatných slobôd. Rezort diplomacie doplnil, že ohrozeniam slobody médií je potrebné čeliť na globálnej i miestnej úrovni.

"Sloboda prejavu a právo na informácie sú základnými princípmi demokracie. Bez slobodnej práce novinárov a novinárok nemôže fungovať demokratická spoločnosť ani právny štát. Podľa Európskeho súdu, novinár, novinárka, je watchdog demokracie, doslova jej strážny pes," uviedla Kolíková s tým, že si váži prácu novinárov.

Podpredsedníčka vlády pre investície a informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí) to vidí podobne. Slobodné médiá označila za pilier demokracie a nástroj, aby spoločnosť nepodľahla populistickým demagógom a klamárom. Podotkla, že sloboda médií je záväzkom pre štát, aby ju chránil, ale aj záväzkom pre novinárov, aby fakty boli na prvom mieste.

Ministerstvo kultúry na sociálnej sieti skonštatovalo, že nezávislý výkon novinárskeho povolania stále nie je samozrejmosťou a poukázalo na programové vyhlásenie vlády, v ktorom sa zaviazalo prijať nový mediálny zákon s dôrazom na posilnenie nezávislostí a ochrany novinárov. "Môžeme občas šomrať, čo to v tých novinách píšu a asi aj budeme. No sloboda slova a teda aj médií, plus poctivá práca novinárov je základom pre zachovanie si aj ostatných slobôd pre nás všetkých. A tiež pre lepšie, spravodlivejšie a transparentnejšie spravovanie krajiny," poznamenala ministerka kultúry.

"Objektívne spravodajstvo a nasadenie novinárov, ktorí v prvej línii zabezpečujú aj aktuálne informácie o pandemickej situácii, je jedným z dôležitých prvkov demokracie a otvára perspektívy efektívnej ochrany ľudských práv," skonštatoval rezort diplomacie. Pripomenul, že Slovensko sa 30. apríla 2020 pripojilo k vyhláseniu Koalície pre slobodu médií a že už od roku 2019 je jej členom.

Viac o téme: SlobodaDemokraciaZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu