Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Raši o generačnej obmene v Smere: Podporí vo voľbe predsedu Fica? Prekvapivá reakcia!

Richard Raši Zobraziť galériu (3)
Richard Raši (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Podpredseda Smeru-SD Richard Raši si myslí, že debata o smerovaní strany a o generačnej obmene Smeru-SD je legitímna. Povedal to v nedeľnej diskusnej relácii televízie TA3 V politike. Politická budúcnosť Petra Pellegriniho je z jeho pohľadu pozitívnym signálom pre Smer-SD.

Predseda Národnej rady SR Boris Kollár v relácii skonštatoval, že straníci si musia vybrať budúcnosť a vedenie. Poukázal na preferenčné krúžky a rozdiel v spôsobe vyjadrovania predsedu Smeru-SD Roberta Fica a Pellegriniho.

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (3)
Peter Pellegrini  (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

"Myslím si, že každá strana potrebuje z času na čas obmenu a možno nejaký nový vietor," skonštatoval Raši. Za dobré považuje to, že majú v strane okrem súčasného predsedu Fica aj ďalšiu silnú osobnosť, akou je podpredseda Pellegrini. Verí, že prípadný stranícky súboj na volebnom sneme bude v prospech strany, že jej dodá novú energiu a že Smer-SD bude naďalej silným hráčom na politickej scéne.

Na otázku, či vo voľbe predsedu strany podporí Pellegriniho, odpovedal, že voľby predsedu sú v Smere-SD tajné. "Ale Peter Pellegrini a jeho politická budúcnosť pre stranu je z môjho pohľadu veľmi pozitívnym signálom," dodal.

Kollár zdôraznil, že o budúcnosti Smeru-SD si majú rozhodnúť ich štruktúry a členovia si musia vybrať vedenie. Zdôraznil, že s Pellegrinim majú korektný, hoci opozičný vzťah. Poukázal pritom na rozdiel medzi Ficom a Pellegrinim. "Jeden len šteká, uráža a nadáva, a druhý má program a hovorí jasne, čo chce vytvoriť," povedal.

Kollár deklaroval 13. dôchodky

Predseda Národnej rady SR Boris Kollár deklaroval v spomínanej relácii podporu sociálnych opatrení a vyplácanie 13. dôchodkov. Podpredseda Smeru-SD Richard Raši zas ocenil, že sa nezrušili vlaky zadarmo pre dôchodcov.

Raši kritizoval transformáciu funkčného úradu podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu na ministerstvo, označil to za nevhodné vzhľadom na finančné dosahy krízy a nové výdavky. Strana Za ľudí podľa neho potrebuje niekam umiestniť svojich ľudí.

Boris Kollár
Zobraziť galériu (3)
Boris Kollár  (Zdroj: Kancelária NR SR)

"My budeme garantom sociálnych istôt pre občanov počas celých štyroch rokov," uviedol Kollár a deklaroval, že 13. dôchodky budú. Dodal, že osobne bude proti zákonu, ktorý by ich zrušil. Poznamenal, že vláda sa bude sústreďovať aj na menej rozvinuté regióny a hladové doliny. Hoci nie sú výjazdové rokovania kabinetu v programovom vyhlásení vlády, neznamená to, že nebudú vôbec. Podotkol, že vláda na nich v minulosti veľa nasľubovala a nie všetko splnila.

Raši reagoval tým, že výjazdové rokovania majú význam, pretože viacero problémov sa dá riešiť na mieste. Myslí si, že to pozitívne zhodnotia aj starostovia. Kritizoval vytvorenie samostatného ministerstva pre Veroniku Remišovú. Poukázal na vytváranie nových pozícií, štátnych tajomníkov a s tým spojené náklady. "Je to všetko iba preto, že v strane Za ľudí si nevedia upratať ľudí na miesta," podotkol.

Kollár vysvetlil, že Remišová bude dohliadať na eurofondy a investície tak, aby sa nekradlo. Pripomenul, že bývalá vláda investovala miliardu eur do informatizácie, pričom vykonané opatrenia by sa dali urobiť za 300 miliónov. Raši vyzval predstaviteľov koalície, aby upustili od opozičného vyjadrovania sa. Podotkol, že investície do informatizácie sa vracajú štátu napríklad antibyrokratickými balíčkami.

Hovorilo sa aj o koronavíruse

V súvislosti s pandémiou nového koronavírusu Raši uviedol, že na mieste premiéra by už od pondelka uvoľnil opatrenia a otvoril všetko, čo sa dá, s dôrazom na hygienické opatrenia.

Kollár poznamenal, že premiér Igor Matovič zrejme na základe pozitívnych výsledkov pristúpi k otváraniu ekonomiky skôr. Šéf Sme rodina odmieta pnutie v koalícii medzi Matovičom a ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom (SaS).

Na Koaličnej rade podľa neho diskutujú ako priatelia. Verí, že si Sulík pamätá pád vlády Ivety Radičovej a nechce, aby situácia zašla až tam. Hoci je podľa Kollára netrpezlivý, verí, že s premiérom sa v najbližších dňoch dohodnú aj na uvoľňovaní ekonomiky.

Viac o téme: Richard RašiSmer-SDObmena
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu