Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Májové sviatky budú tento rok iné: Aké sú opatrenia počas KORONAkrízy? Hlavný hygienik to povedal jasne

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Opatrenia, ktoré sprevádzali veľkonočné sviatky, boli mimoriadne prísne. Čo nás však čaká počas nasledujúcich predĺžených víkendov? Hlavný hygienik SR Ján Mikas povzbudzuje ľudí, aby aj počas nich rešpektovali platné opatrenia, ktorých cieľom je zamedziť šíreniu nového koronavírusu. Z jeho slov je cítiť jasné posolstvo.

Posledné sviatočné dni máme ešte v čerstvej pamäti. Boli totiž úplne iné, než tie, na ktoré sme všetci zvyknutí. Veľkej noci predchádzala panika, ktorá súvisela s prísnymi opatreniami vlády. Problémy vznikali predovšetkým na cestách, veľké rodinné stretnutia išli do úzadia. Možné šírenie nového koronavírusu bolo témou číslo jeden. Riziko nákazy bolo veľké.

KORONAVÍRUS Veľkonočná panika! Deň pred spustením opatrení ušli z Bratislavy tisíce ľudí, šokujúce čísla

Počty pacientov pozitívne testovaných na COVID-19 sa medzičasom u nás znížili, no napriek tomu netreba poľaviť. Na čo by sme nemali zabúdať počas nasledujúcich sviatočných dní?

Májové sviatky budú tento
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Hygienik to povedal jasne: Zásady ochrany treba dodržiavať

Aj počas štátnych sviatkov 1. mája a 8. mája bude väčšina obchodov zatvorená. „Pri povinnom sanitárnom dni v nedeľu to môže znamenať nápor nakupujúcich vo štvrtok a v sobotu,“ predpokladá Mikas.

Aj napriek tomu, že nás nečakajú také prísne opatrenia ako počas veľkonočných sviatkov, hlavný hygienik to povedal jasne. Pripomenul, že pri nákupoch treba dodržiavať zásady ochrany pred infekčnými ochoreniami. Teda nosiť rúška, dezinfikovať si ruky pri vstupe do predajne a mať od ostatných ľudí odstup aspoň dva metre. Povinne nosiť rúško a dodržiavať sociálny odstup naďalej treba aj na iných verejných miestach.

Májové sviatky budú tento
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

„Zvlášť seniorom odporúčame nakupovať vo vyhradenom čase vždy, keď je to možné,“ pripomenul hlavný hygienik. Ak to nie je nevyhnutné, inokedy by obchody navštevovať nemali, prípadne by mali požiadať o nákup niekoho blízkeho alebo využiť ponúkané služby samospráv.

Návštevám vo veľkom dajte zatiaľ stopku

Seniorom aj ďalším skupinám ľudí môže ochorenie COVID-19 spôsobiť vážne a život ohrozujúce zdravotné komplikácie, preto by ľudia v tomto období mali obmedziť návštevy príbuzných, najmä tých vo vyššom veku.

Májové sviatky budú tento
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: pixabay.com)

„Pri prechádzke v prírode si vyberajte miesta bez vysokej koncentrácie ľudí a v rámci svojho okolia. Aj keď členovia jednej domácnosti pri pobyte v prírode nemusia nosiť rúško, treba si ho založiť, ak je niekto bližšie ako 20 metrov,“ dodal Mikas.

Ľuďom poďakoval za doterajšie dôsledné plnenie prijatých opatrení, ktoré pomáhajú udržiavať priaznivú epidemiologickú situáciu. „Aj vďaka disciplinovanosti ľudí je situácia optimálna a nebolo potrebné nateraz prijímať sprísnené opatrenia tak ako počas veľkonočných sviatkov,“ povedal. Bližšie informácie o platných opatreniach nájdete na stránke Úradu verejného zdravotníctva SR.

Oddnes platia zmeny

Od 1. mája od siedmej hodiny ráno navyše vstupujú do platnosti nové zmeny. Týkajú sa najmä pendlerov, pre ktorých sa ruší povinnosť pri každom vstupe na územie Slovenskej republiky preukázať sa negatívnym testom RT-PCR na ochorenie COVID-19, nie starším ako 30 dní. Podrobnosti nájdete tu.

Viac o téme: SviatokOdporúčaniaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu