Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS spôsobil masívne výpadky vo výbere z bankomatov: Cestovanie je na tom ešte horšie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Pandémia koronavírusu priniesla na Slovensko zásadné zmeny v spotrebiteľskom správaní sa ľudí. Slováci v uplynulých týždňoch prakticky nemali veľmi kde míňať hotovosť a nákupy sa vo väčšej miere presunuli do online priestoru. Nakupovanie kreditnými kartami v e-shopoch stúplo za uplynulý mesiac v porovnaní s vlaňajškom takmer o štvrtinu.

Na druhej strane výbery hotovosti z bankomatov medziročne klesli o 23 percent. Slováci taktiež oveľa menej utrácali za cestovanie, vrátene platieb za pohonné látky a cestovné lístky, kde spolu v tejto oblasti nastal medziročný prepad až o 61 percent. Vyplýva to z údajov spoločnosti Home Credit. 

Velenie prevzali online platby

V dnešnej dobe nie je prekvapením, že ľudia začali oveľa viac využívať bezkontaktné platby, či už platobnou alebo kreditnou kartou, ale stále vo väčšej miere aj mobilom, hodinkami či náramkom. V bezpečnej vzdialenosti, bez toho, aby sa dotýkali terminálu, je potom platba práve pomocou mobilu alebo tzv. nositeľných zariadení najbezpečnejšia. Nahratie karty do ďalšieho média dnes ponúkajú už aj veľmi obľúbené kreditky.

KORONAVÍRUS spôsobil masívne výpadky
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"V súvislosti s tým, že sa pre bezpečnostné opatrenia muselo zatvoriť veľké množstvo kamenných prevádzok, obchodov a reštaurácií, za posledný mesiac sme zaznamenali pokles transakcií na všetkých platobných termináloch na Slovensku o 11 percent, v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka,“ uvádza Alessandro Villa, vedúci oddelenia kariet zo spoločnosti Home Credit.

Výber z bankomatov výrazne klesol

Spoločnosť taktiež zaregistrovala výrazný pokles výberov hotovosti  z bankomatov, a to až o 23 percent v medziročnom porovnaní. "Ľudia jednak mali za uplynulé týždne oveľa menej možností na to, aby hotovosť mali kde minúť, k tomu sa navyše snažia vyhýbať sa akýmkoľvek kontaktom a uprednostňujú bezkontaktné platby," približuje hovorkyňa spoločnosti Home Credit pre Slovenskú a Českú republiku Linda Bilal.

Bankomat.
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Imaged)

"Na druhej strane vzrástlo o 23 percent používanie kreditných kariet pri nákupoch v e-shopoch, ktoré svoju činnosť nemuseli obmedzovať. Ľudia menia svoje nákupné návyky a učia sa viac využívať dostupné možnosti. Uvidíme v budúcnosti, či sa budú viac držať pohodlného nakupovania z domova, alebo opäť vyrazia do kamenných predajní ihneď po ich otvorení," dodáva Linda Bilal.

V cestovaní je prepad až o 61 percent

Logicky, Slováci za uplynulý mesiac oveľa menej utrácali za cestovanie, vrátene platieb za pohonné látky a cestovné lístky, kde v tejto oblasti nastal medziročný prepad až o 61 percent. Vyplýva to dát využívania kreditných kariet zo spoločnosti Home Credit.

Kreditná karta je na rozdiel od debetnej karty úverovou, keď držiteľ karty nedisponuje vlastnými prostriedkami. Hlavnou prednosťou kreditnej karty je jej bezúročné obdobie, čo znamená, že ak splatíte vypožičané peniaze v dohodnutej dobe, neplatíte žiadne úroky. Väčšina spoločností ponúka od 40 až do 55 dní bez úroku. Ďalšou výhodou kreditných kariet môžu byť doplnkové služby a bonusové programy, ktoré umožňujú využívať zľavy v rozsiahlej sieti rôznych obchodov.

Viac o téme: NakupovanieCestovanie Koronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu