Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

VIDEO Veľká akcia na hraničnom priechode: Inšpekcia kontrolovala nelegálny dovoz odpadu

SIŽP kontrolovala prevoz odpadového zdravotníckeho materiálu na Slovensko
SIŽP kontrolovala prevoz odpadového zdravotníckeho materiálu na Slovensko (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj)

BRATISLAVA - Slovenská inšpekcia životného prostredia s policajtmi v stredu kontrolovala prevoz odpadového zdravotníckeho materiálu na Slovensko. Kontrola sa udiala na hraničnom priechode Jarovce - Kittsee a bola zameraná na odhaľovanie environmentálnej trestnej činnosti súvisiacej s nelegálnym dovozom. Informoval o tom Slavomír Held z tlačového odboru Ministerstva životného prostredia SR.

Na nedostatočnú kontrolu medzinárodného tranzitu odpadov nedávno poukázal aj Najvyšší kontrolný úrad SR. „V programovom vyhlásení vlády sme si dali jasný cieľ – posilniť kontrolnú činnosť a zaviesť dôsledné opatrenia na elimináciu poškodzovania životného prostredia," uviedol šéf envirorezortu Ján Budaj (OĽaNO), ktorý sa na mimoriadnej akcii zúčastnil spolu s riaditeľom SIŽP Róbertom Ružičkom. Za kľúčové považuje v tejto oblasti spoluprácu medzi SIŽP, políciou a colnými orgánmi. Odhaľovanie environmentálnej kriminality musí byť podľa Budaja efektívnejšie.

Inšpektori SIŽP vykonali v minulom roku 52 kontrol na štátnych hraniciach, kde kontrolovali hlavne cezhraničný prevoz odpadu na Slovensko. Skontrolovali 1592 nákladných vozidiel, z toho 79 prepravovalo odpad, hovorí Held. V roku 2019 si inšpektori 'posvietili' na 3254 prípadov, čo je o 16 percent viac ako v roku 2018. "Porušenie právnych predpisov inšpektori odhalili pri 1146 kontrolách, čo predstavuje podiel 35,21 percenta. Celková výška udelených pokút dosiahla sumu takmer 1,7 milióna eur," podotkol Held.

Viac o téme: Životné prostredieKontrola Jarovce - Kittsee
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu