Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Mexiko vyprázdnilo azylové centrá: Migrantov vrátilo do krajín pôvodu

Karavána migrantov v mexickej Tijuane.
Karavána migrantov v mexickej Tijuane. (Zdroj: SITA/AP Photo/Rodrigo Abd)

MEXIKO - Mexiko v snahe zabrániť šíreniu nového koronavírusu za posledných päť týždňov takmer úplne vyprázdnilo štátom zriadené migračné centrá, pričom väčšinu azylantov vrátilo do krajín pôvodu. V pondelok o tom s odvolaním sa na vyhlásenie mexického Národného inštitútu pre Migráciu (INM) napísala agentúra Reuters.

Inštitút vo svojom vyhlásení uviedol, že od 21. marca začal v rámci opatrení proti šíreniu nového koronavírusu vyprázdňovať svojich 65 azylových centier. V štátom zriadených zariadeniach sa ešte minulý mesiac nachádzalo 3759 migrantov. Celkovo vrátilo Mexiko do Guatemaly, Hondurasu a San Salvadoru 3653 osôb. V štátnych zariadeniach s kapacitou 8524 osôb tak zostalo už len 106 ľudí.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Podľa Victora Clarka Alfara, experta na migráciu zo Štátnej univerzity v San Diegu, je vyprázdňovanie centier v súlade s ochotou mexickej vlády udržiavať pod tlakom amerického prezidenta Donalda Trumpa nízke počty migrantov. "Politikou Mexika sú dnes zadržiavanie a deportácie," uviedol.

Podľa anonymného zdroja z prostredia štátnych úradov, sa väčšina deportovaných migrantov nachádzala na území Mexika nelegálne. Niektorí sa už sami nechceli držiavať v azylových centrách pre obavy z nákazy koronavírusom. Ako pripomína agentúra Reuters, v krajine aj naďalej funguje množstvo azylových centier, ktorých zriaďovateľmi sú cirkvi, alebo neziskové organizácie.

Viac o téme: PandémiaMigrantiMexikoKoronavírusAzylové centrá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu