Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Pacienti s ochorením COVID-19 môžu pomôcť pri výskume liekov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Pacienti s ochorením COVID-19 môžu pomôcť pri výskume liekov. Podmienkou je, aby hlásili podozrenia na nežiaduce účinky liekov, ktoré užívajú súbežne na nový koronavírus a na iné diagnózy. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) Magdaléna Jurkemíková.

Dôvodom je, že koronavírus SARS-CoV-2 stále nie je dostatočne preskúmaný, preto nie je dostatok dostupných informácií o všetkých nežiaducich účinkoch a najmä o možných liekových interakciách. „Hlásením podozrení na nežiaduce účinky liekov používaných pri liečbe ochorenia COVID-19 pacienti a zdravotnícki pracovníci pomáhajú získať dôležité informácie, ktoré umožnia prijímať informované rozhodnutia o účinnej a bezpečnej liečbe v čase pandémie,“ priblížila hovorkyňa štátneho ústavu s tým, že informácie od pacientov a zdravotníckych pracovníkov získavané z hlásení nežiaducich účinkov doplnia dáta z aktuálnych klinických skúšaní a iných štúdií.

ŠÚKL pripomenul, že hlásenie podozrení na nežiaduce účinky liekov je zákonnou povinnosťou pre zdravotníckych pracovníkov. Možnosť hlásenia majú však aj pacienti. Takéto hlásenia rovnako slúžia ako cenný zdroj informácií v monitorovaní bezpečnosti liekov. Nežiaduce účinky je potrebné hlásiť prostredníctvom elektronického formuláru či emailom, prípadne telefonicky. Bližšie informácie sú dostupné na webe ŠÚKL.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Pacient môže nahlásiť nežiaduci účinok samostatne alebo prostredníctvom lekára, zdravotnej sestry či iného zdravotníckeho pracovníka. Takisto môže podozrenie na nežiaduce účinky zaslať aj rodinný príslušník pacienta.

Pri hlásení podozrení na nežiaduce účinky u pacientov s ochorením COVID-19 je potrebné uviesť informácie o pacientovi, u ktorého sa nežiaduce účinky vyskytli, vrátane jeho veku a pohlavia, ďalej či bola diagnóza tohto ochorenia určená na základe testovania alebo na základe klinických príznakov, opis nežiaducich účinkov, názov lieku, u ktorého je podozrenie, že nežiaduci účinok spôsobil. Ďalej je potrebné uviesť dávku a dĺžku užívania lieku, číslo šarže lieku, ak je k dispozícii, ďalej informácie o iných liekoch, ktoré pacient užíval, vrátane voľnopredajných liekov, rastlinných liekov a antikoncepcie a informácie o iných ochoreniach pacienta, respektíve iné dôležité informácie o jeho zdravotnom stave.

Štátny ústav tiež dodal, že v súčasnosti nie je na liečbu ochorenia COVID-19 schválený žiaden liek. „Pri liečbe je možné podať registrované lieky mimo schválenej indikácie, prípadne neregistrované lieky. Povolenia na použitie týchto liekov na Slovensku vydáva Ministerstvo zdravotníctva SR,“ dodal štátny ústav.

Viac o téme: LiekyPacientiKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu