Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Pochybenie pri voľbe členov Súdnej rady: Verejnosť vedela výsledky skôr ako samotní poslanci

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Pri štvrtkovej (23. 4.) voľbe členov Súdnej rady SR v pléne Národnej rady (NR) SR došlo k pochybeniu, keď sa informácie o hlasovaní dostali verejnosti skôr ako poslancom. V piatok sa na tom zhodlo poslanecké grémium. Informoval o tom podpredseda parlamentu Milan Laurenčík (SaS) s tým, že do budúcna urobia technické opatrenia, aby sa to neopakovalo.

Poslanecké grémium v mene troch poslaneckých klubov zvolal predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) po tom, ako v pléne poslanci namietali možné pochybenie vzhľadom na medializovanie výsledkov voľby pred ich oznámením v pléne.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Opoziční poslanci za Smer-SD a ĽSNS na piatkovom spoločnom brífingu pred parlamentom uviedli, že na grémiu navrhovali, aby sa vymenili všetci overovatelia zápisníc. Chceli tak do budúcnosti zamedziť riziku vynášania informácií. Napokon tento návrh nezískal podporu.

Do budúcna má platiť, že pri voľbách v parlamente sa overovateľom zápisníc zoberú mobily, kým nebude podpísaná zápisnica. Poslanci parlamentu zvolili vo štvrtok za členov Súdnej rady SR advokáta Andreja Majerníka, bývalého predsedu Ústavného súdu SR Jána Mazáka a sudkyňu Alenu Svetlovskú.

Viac o téme: HlasovaniePochybenieSlovenskoNR SRSúdna radaPoslanecké grémium
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu