Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Moravský Svätý Ján - Hohnau: Prechod sa nesmie v noci používať

Teraz musím do roboty cestovať cez Českú republiku. Najazdím tak o 60 kilometrov viac, - sťažuje sa Magdaléna Horňáková (34).
Teraz musím do roboty cestovať cez Českú republiku. Najazdím tak o 60 kilometrov viac, - sťažuje sa Magdaléna Horňáková (34). (Zdroj: Nový Čas)

MORAVSKÝ SVÄTÝ JÁN/HOHENAU - Obyvatelia Záhoria sú pobúrení! Dolnorakúska vláda zakázala používať v nočných hodinách cestu vedúcu na hraničný priechod. Ten využívajú Slováci, ktorí každé ráno cestujú do Rakúska za prácou. Paradoxné je, že obmedzenie vošlo do platnosti v deň vstupu Slovenska do schengenského priestoru.

„Pracujem ako sestrička neďaleko Viedne. Keby som mala čakať až do šiestej, nemám šancu stihnúť prácu,“ rozhorčene povedala Magdaléna Hornáková. Jej jedinou možnosťou je používať priechod pri Břeclavi v Českej republike. Denne tak musí najazdiť 60 kilometrov navyše. Keď zbadala osadenú zákazovú tabuľu, neverila vlastným očiam - tak ako desiatky Slovákov každodenne dochádzajúcich do Rakúska za zamestnaním.

Dolnorakúska vláda zakázala v čase od 22. do 6. hodiny ráno používať cestu vedúcu na hranice. Odvoláva sa na nutnosť chrániť jedinečné územie povodia rieky Morava. O zákaze vodičov prichádzajúcich z oboch smerov informujú dopravné značky. Absurdné je, že ich delí len približne 30 metrov.

„Predtým sa hraničný priechod nesmel používať od polnoci do piatej. Vstupom do Schengenu zákaz trvá o tri hodiny dlhšie,“ povedal starosta Moravského Sv. Jána Vladimír Škrabák. Podľa neho sa obyvatelia Hohenau a okolia boja nárastu nákladnej dopravy. Súčasne totiž došlo k obmedzeniu hmotnosti vozidiel prechádzajúcich spomínanou vozovkou - zo 7,5 tony na 3,5 tony. „Zákaz platí aj pre Rakúšanov. Navyše mnoho Slovákov pracuje v našej obci, čo nám skomplikovalo situáciu,“ povedal starosta obce Hohenau Robert Freitag.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu