Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Váš mobil môže dostať KORONAVÍRUS! Polícia varuje: Útočník o vás zistí všetko

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Polícia na sociálnej sieti upozornila na škodlivú aplikáciu, ktorá využíva dôveru ľudí. Pokiaľ sa chcete dozvedieť najnovšie informácie o koronavíruse, tejto aplikácii sa určite vyhnite. Po jej použití sa totiž všetky vaše údaje, vrátane bankových údajov, dostanú k útočníkovi.

O tom, že aj vás mobil môže mať koronavírus, informovala polícia na svojej stránke Hoaxy a podvody na sociálnej sieti. „Vyhodnocovaním dostupných informácii registrujeme nárast zneužívania súčasnej pandemickej situácie na šírenie škodlivej aplikácie Cerberus Corona,“ napísali policajti. 


Všetky dôležité informácie si môžete prečíta aj na Facebooku >>


Všetky osobné údaje sa dostanú k útočníkovi

Cieľom napadnutia sú mobilné telefóny a zariadenia s operačným systémom Android. „Po infikovaní odosiela aplikácia osobné údaje používateľa, vrátane jeho bankových údajov na server útočníka. Škodlivý kód preberá kontrolu nad zariadením, umožňuje vzdialený prístup, zaznamenáva stlačenia kláves, môže uskutočňovať hovory, odosielať správy a vytvárať internetové spojenia,“ vysvetľuje polícia. 

Váš mobil môže dostať
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

K zavedeniu do koncových zariadení dochádza napríklad prostredníctvom reklamy, ktorá obsahuje škodlivý obsah, infikovaných emailových príloh, klamlivých aplikácií alebo podvodných webových stránok. „Predpokladom úspešného zavedenia škodlivého kódu je spolupráca používateľa pri inštalovaní aplikácie CoronaVirus.apps., ktorá spočíva v potvrdení súhlasu s inštaláciou,“ informuje polícia. 

Súčasná pandemická situácia podľa polície uľahčuje navodenie podmienok, pri ktorých je používateľ ochotný nainštalovať škodlivú aplikáciu. „Pravdepodobnosť infekcie koronavírusom spolu so závažnosťou dopadov spôsobuje, že je toto riziko vyhodnocovane ako vysoké. V tejto súvislosti je požívateľ často ochotný vyskúšať bezplatné riešenie, ktoré priamo alebo nepriamo navodzuje dojem, že dokáže riziko znížiť,“ dodala polícia s tým, že ako preventívne opatrenia odporúča vyvarovať sa inštalovaniu aplikácii z neznámych zdrojov, používať antivírusové aplikácie a zvážiť nevyhnutnosť využívania neznámych aplikácií.

Viac o téme: MobilHoaxPolícia Koronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu