Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Odklad zálohovania jednorazových obalov: Výrobcovia nápojov a obchodníci netaja spokojnosť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Štefan Puškáš)

BRATISLAVA - Výrobcovia nápojov a obchodníci vítajú odklad zavedenia zálohového systému jednorazových obalov. Spoločne to prehlásila Asociácia výrobcov nealkoholických nápojov a minerálnych vôd na Slovensku, Slovenské združenie výrobcov piva a sladu, Slovenská aliancia moderného obchodu a Zväz obchodu SR.

Parlament schválil odklad zavedenia zálohovania z roku 2022 na 2023. Posunutie spustenia zálohovania o jeden rok vytvorí podľa výrobcov a obchodníkov dostatočný priestor ministerstvu životného prostredia ukončiť výberové konanie na správcu zálohového systému.

"Zároveň tento čas umožní vybranému správcovi nastaviť zálohový systém v SR tak, aby bol udržateľný, transparentný, férový pre všetky zúčastnené strany a ústretový voči spotrebiteľovi," uvádzajú.

Všetky štyri združenia si v januári spoločne podali prihlášku do výberového konania na zriadenie správcu zálohového systému. Tvrdia, že len "efektívne nastavený systém bude schopný plniť ciele zberu jednorazových obalov na nápoje, zvyšovať ich recykláciu a zároveň znižovať množstvo voľne pohodeného odpadu".

Viac o téme: ObchodníciOdkladVýrobcoviaSlovenskoZálohovanie jednorázových obalov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu