Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nekonečný príbeh bratislavskej Reduty: Na rekonštrukciu čaká 88 rokov!

Redutu opravovali aj v roku 2004. Vtedy však len zachraňovali nevyhnutné.
Redutu opravovali aj v roku 2004. Vtedy však len zachraňovali nevyhnutné.

BRATISLAVA - Hanba! Centrum spoločenského života v hlavnom meste zúfalo čaká na stavebné úpravy.

Reduta poriadnou rekonštrukciou neprešla dlhých 88 rokov. Ministerstvo kultúry si naplánovalo, že na nevyhnutnú opravu minie vyše pol miliardy korún! Rezort Marka Maďariča (Smer) má však problémy s výberovým konaním. Súťaž totiž nebola podľa Úradu pre verejné obstarávanie transparentná.

Pre plánovanú rozsiahlu prestavbu sa pritom posúval aj termín Bratislavských hudobných slávností a orchester radšej koncertoval vonku. "Za celú existenciu Reduty, teda od roku 1919, sa robilo niečo v osemdesiatych rokoch, do stavebných častí budovy sa však nešlo," povedala Novému Času námestníčka riaditeľa filharmónie Darina Maxiánová.

Na jar 2004 sa to najnevyhnutnejšie zaplátalo vďaka Parlamentnému zhromaždeniu NATO. Vláda vtedy vyčlenila zo svojej rezervy 15 a pol milióna korún, aby sme sa vyhli medzinárodnej hanbe. "Robila sa strecha a upravovali sa interiéry," spresnila Maxiánová. Budova má zastaralú kanalizáciu i rozvody. Na ministerstve kultúry je teraz v poradí už tretí výber stavebníka. Rezort však sporne vyradil uchádzača s najnižšou ponukou. Ten chcel rekonštrukciu urobiť za 535 miliónov. Úrad pre verejné obstarávanie ho preto vrátil späť do súťaže. „V roku 2002 sa schválila stavba a odvtedy sa trápime, lebo sa to ťahá,“ uzavrela Maxiánová.

Čo ponúka Reduta?

Budova v centre Bratislavy je už v havarijnom stave. Slúži na koncerty klasickej hudby, plesy a iné spoločenské akcie. Súčasťou Reduty sú reštaurácia a kasíno. V priestoroch sídli Slovenská filharmónia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu