Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

KORONAVÍRUS V Pezinku sú desiatky infikovaných! Primátor podal trestné oznámenie

Primátor Pezinka (vľavo) podal trestné oznámenie Zobraziť galériu (4)
Primátor Pezinka (vľavo) podal trestné oznámenie (Zdroj: TASR /Michal Svítok)

PEZINOK - V Domove sociálnych služieb v Pezinku sú ďalší infikovaní. Včera pribudlo ďalších 48 prípadov, dnes ďalších osem. Testovanie pokračuje. Primátor Pezinka Igor Hianik podal v súvislosti s aktuálnou situáciou trestné oznámenie.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí dnes informoval, že na Slovensku pribudlo ďalších 66 prípadov nákazy koronavírusom. Z toho až 48 prípadov sa nachádza v DSS v Pezinku. V meste platia prísne opatrenia a primátor podal trestné oznámenie. Dnes pribudli ďalšie prípady a v DSS sa ešte stále testuje. 


KORONAVÍRUS Ohnisko nákazy sa presúva: Pezinok je v pohotovosti! Infikovaných seniorov bude viac


Ďalšie prípady

Oproti včerajšiemu stavu bolo zaznamenaných ďalších osem pozitívne otestovaných klientov (testy sa konali včera 13.4.). „K dnešnému dňu budú otestovaní všetci klienti aj zamestnanci Domova sociálnych služieb a zariadenia pre seniorov v Pezinku. Tiež bola otestovaná i všeobecná lekárka, ktorá ošetrovala klientov tohto zariadenia, s negatívnym výsledkom,“ uviedla pre Topky hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave Katarína Nosálova.

Primátor Pezinka Igor Hianik (vľavo)
Zobraziť galériu (4)
Primátor Pezinka Igor Hianik (vľavo)  (Zdroj: TASR /Michal Svítok)

„Dnes bola ale hospitalizovaná na KIGM UNB Bratislava ďalšia klientka DSS,“ dodala. Klienti zariadenia sú pod priebežným lekárskym dohľadom zabezpečeným lekármi UNB Bratislava.

Primátor Pezinka podal trestné oznámenie

Primátor Pezinka Igor Hianik v súvislosti s aktuálnou situáciou v DSS v Pezinku obdržal včera list, v ktorom ho anonym upozornil na vážnu situáciu, ktorá predchádzala medializovaným udalostiam v DSS Pezinok. Napriek tomu, že zriaďovateľom DSS je Bratislavský samosprávny kraj, vzhľadom na závažnosť informácií uvedených v liste požiadal primátor Pezinka policajný zbor o prešetrenie podozrenia zo spáchania trestného činu všeobecného ohrozenia zdravia neznámym páchateľom.

KORONAVÍRUS V Pezinku sú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

„Včera 13. apríla 2020 o 20.00 h som dostal email, ktorého prílohou bol list. Adresát listu v ňom píše o zanedbávaní zdravotnej starostlivosti zo strany vedenia DSS, keďže personál DSS opakovane upozorňoval vedenie domova na zhoršený zdravotný stav niektorých klientov už od 21. marca 2020. Taktiež v ňom boli uvedené konkrétne príklady porušovania pokynov Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) a rovnako bola v liste informácia o úmrtí jedného z klientov domova,“ uviedol Hianik.

Preventívne testovanie

Mesto Pezinok má vo svojej pôsobnosti iné, vlastné zariadenie pre seniorov – Zariadenie opatrovateľskej starostlivosti (ZOS), v ktorom je 18 klientov – seniorov. „Podľa aktuálnej informácie ani dnes sa u žiadneho z klientov či zamestnancov ZOS neprejavili žiadne príznaky ochorenia COVID-19 a ZOS dodržiava na dennej báze veľmi prísne hygienické a dezinfekčné opatrenia,“ uviedlo mesto.Zamestnanci ZOS sú v pravidelnom dennom kontakte s rodinnými príslušníkmi klientov a informujú ich o zdravotnom stave ich blízkeho.

KORONAVÍRUS Pezinok je kvôli situácii v Domove sociálnych služieb v pohotovosti (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Mesto Pezinok zároveň zabezpečuje dennú terénnu opatrovateľskú starostlivosť pre cca 40 klientov bývajúcich v svojom domácom prostredí na území Pezinka. Ani u jedného z nich sa do tejto chvíle taktiež neprejavili žiadne príznaky ochorenia COVID-19. „To isté platí aj pre našich 14 opatrovateliek, ktoré sa o týchto klientov v súčasnosti starajú – všetky sú doteraz bez akýchkoľvek príznakov tohto ochorenia COVID-19,“ dodalo mesto s tým, že ešte v sobotu po potvrdení prvého pozitívneho prípadu na koronavírus u jednej z klientok DSS Pezinok iniciovalo z preventívnych dôvodov testovanie 69 zamestnancov prvého kontaktu. 

Krízové a protiepidemické opatrenia prijate v Pezinku 

  • po dohode s primátorom mesta Pezinok sa zabezpečilo policajné odizolovanie zariadenia od okolia (opáskovanie, policajný dohľad)
  • zabezpečila sa plná priestorová separácia a vzájomná izolácia negatívnych a pozitívnych klientov zariadenia v ich (jednolôžkových) ubytovacích izbách (disponujúcich vlastným zázemím pre osobnú hygienu
  • zabezpečilo sa, resp. pokračuje sa v epidemiologickom vyšetrovaní personálu zariadenia a zápisničné nariadenie príslušných protiepidemických opatrení u osôb, ktoré boli v úzkom kontakte s COVID-19 pozitívnymi klientmi
  • zabezpečil sa zvýšený hygienický režim zariadenia, ktorý sa riadi jeho vnútorným krízovým plánom vypracovaných pre podobné udalosti
  • zabezpečilo sa doplnenie potrebných OOPP pre ošetrujúci personál zariadenia
  • zabezpečilo sa vyčlenenie personálu zariadenia, ktorý bude mať na starosti COVID-19 pozitívnych pacientov, vrátane ich rozčlenenia do smien
  • v rámci objektu zariadenia sa zabezpečilo segregované ubytovanie a priestory pre oddych a stravovanie personálu COVID-19 negatívneho i pozitívneho
  • v spolupráci s KIGM UNB sa na dnes (13.04.2020) odsúhlasilo a zabezpečilo výjazdové lekárske klinické vyšetrenie klientov zariadenia za účelom ich ďalšieho vyselektovania v zmysle možnosti sledovania zdravotného stavu v spolupráci so všeobecným lekárom, možnosti ich liečby v rámci zariadenia alebo potreby prevozu na hospitalizáciu z hľadiska potreby ich hospitalizácie 
  • zabezpečilo sa testovanie zvyšného personálu na prítomnosť nového koronavírusu   
Viac o téme: SenioriPezinokDSSKoronavírusIgor HianikDomov služieb
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu