Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

KORONAVÍRUS Vojaci u nás otestovali zatiaľ 1464 ľudí v 57 rómskych osadách

Rómske osady na Spiši sú v karanténe
Rómske osady na Spiši sú v karanténe (Zdroj: TASR/František Iván)

CHMINIANSKE JAKUBOVANY - Spolu 1464 ľudí v 57 osadách otestovali vojaci v rámci akcie Karusel od začiatku testovania zameraného proti šíreniu nového koronavírusu v rómskych komunitách. Z toho v piatok išlo o 256 osôb v desiatich osadách. Informoval o tom hovorca Síl pre špeciálne operácie Ozbrojených síl (OS) SR Mário Pažický. Ako uviedol náčelník Generálneho štábu OS SR Daniel Zmeko, ide aj o pomoc pre väčšinové obyvateľstvo.

„Musíme si uvedomiť, že pomocou tejto komunity pomáhame aj majoritnej časti obyvateľstva. Musíme vytvoriť také podmienky, aby naše zdravotné zariadenia, štátne či neštátne, dokázali pri náraste tejto krízy zvládnuť prílev pacientov,“ povedal Zmeko počas piatkového testovania v osade v Chminianskych Jakubovanoch v okrese Prešov s tým, že prevencia je základným predpokladom úspechu.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Ako doplnil Tomáš Sivák z príspevkovej organizácie Ministerstva zdravotníctva SR Zdravé regióny, väčšina testovaných mala nielen rúška, ale aj rukavice. Pre realizáciu vojenskej operácie Karusel boli v teréne - v osadách - pôvodne nasadené štyri tímy zložené približne z 15 ľudí. V piatok k nim pribudli ďalšie štyri. Pažický pripomenul, že pre úlohy operácie na výterové testovanie marginalizovaných komunít bola vyčlenená aj letecká technika slovenských vzdušných síl.

Vrtuľníky UH-60 Black Hawk slúžia pre medicínsky transport, dovoz výterových setov a odvoz odobratých vzoriek. „Dá sa očakávať, že dnes budú vzdušným mostom testy prepravené do trenčianskeho a bratislavského laboratória, do ktorých sme testy týmto spôsobom dopravili už po dva razy,“ spresnil. Štát začal s testovaním v osadách v piatok 3. apríla v rámci plánu riešenia ochorenia COVID-19 v marginalizovaných rómskych komunitách.

Viac o téme: TestovanieVojaciRómske osadySlovenskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu