Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Testovanie v rómskych komunitách sa vyplatilo: V Richnave potvrdili COVID-19

Štát pokračuje v testovaní obyvateľov marginalizovaných rómskych komunít na ochorenie COVID-19. Zobraziť galériu (2)
Štát pokračuje v testovaní obyvateľov marginalizovaných rómskych komunít na ochorenie COVID-19. (Zdroj: TASR - Kristína Mayerová)

RICHNAVA - Nakazený novým koronavírusom je aj muž z obce Richnava, ktorý má trvalé bydlisko v Žehre v okrese Gelnica. Ochorenie COVID-19 sa potvrdilo v rámci pilotného testovania obyvateľov v rómskych komunitách. Potvrdila to Renáta Hudáková z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Spišskej Novej Vsi.

„Robíme opatrenia. Zatiaľ mame potvrdený jeden prípad. Preverujú sa rodinné kontakty a osoby, s ktorými sa stretol. Stery sa budú robiť všetkým, s ktorými sa stretol,“ spresnila. Podľa Hudákovej uvedený muž prišiel z Anglicka a má rodinný dom v Richnave, kde sa v uplynulých dňoch zdržiaval. V rómskej osade v Žehre sa podľa jej slov zdržal len krátko. „Osadu v tejto obci preto nie je potrebné riešiť ako celok,“ dodala.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Ako spresnila, muž sa vrátil na Slovensko 30. marca, keď so sebou priviezol aj časť svojej rodiny. „Išiel naspäť do Anglicka a v nedeľu (5. 4. ) sa vrátil druhýkrát s ďalšou skupinou,“ povedala. Štát od piatka (3. 4.) realizuje v 33 vybraných rómskych komunitách pilotné testovanie obyvateľov, zamerané na prípadné šírenie nového koronavírusu. Ide o ľudí, ktorí sa vrátili zo zahraničia, ako aj tých, ktorí sa chceli dať otestovať dobrovoľne. Štát chce zistiť aktuálny stav a zamedziť šíreniu nového koronavírusu v lokalitách, kde žijú Rómovia.

V pondelok sa podľa jej slov pokračuje testovaním v Bardejove, Cigeľke, Strážskom, Nacinej Vsi, Fiľakove, Jelšave, Bystranoch a v Krompachoch. „Predpokladá sa, že dnes sa v týchto lokalitách odoberie vyše 170 odberov,“ dodala Bučková.

Obyvatelia rómskej osady Háj
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

Štát od piatka realizuje v 33 vybraných rómskych komunitách pilotné testovanie obyvateľov, zamerané na prípadné šírenie nového koronavírusu. Ide o ľudí, ktorí sa vrátili zo zahraničia, ako aj tých, ktorí sa chceli dať otestovať dobrovoľne. Štát chce zistiť aktuálny stav a zamedziť šíreniu nového koronavírusu v lokalitách, kde žijú Rómovia.

Viac o téme: TestovanieRómske komunitySlovenskoŽehraRichnavaKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu