Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Na Slovensku opäť husto sneží: Lavínová hrozba na horách popoludní stúpne

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: foto: thinksktock.com)

BRATISLAVA - Dnes bude oblačno až zamračené a postupne na viacerých miestach dážď alebo prehánky. Vo vyšších polohách, postupne od 500 m, na severe aj nižšie môže snežiť. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Ochladí sa. Najvyššia denná teplota bude 8 až 14 stupňov v severnej polovici 1 až 7 stupňov. Teplota na horách vo výške 1 500 m bude klesať z ranných -1 na -5 stupňov večer. Fúkať bude severný až severovýchodný vietor s rýchlosťou 3 až 10 m/s, na juhozápade a juhovýchode ojedinele okolo 12 m/s, v nárazoch ojedinele okolo 19 m/s. Predpokladané množstvo zrážok je do 15 mm / do 15 cm snehu.

Na Slovensku opäť husto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SHMÚ)

Najlepšiu predpoveď počasia nájdete na predpovede.topky.sk.

Cesty sú zjazdné

Všetky sledované diaľničné úseky, rýchlostné cesty a cesty I., II., III. triedy na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je suchý až mokrý. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na svojej stránke. Horské priechody (HP) na území Slovenska sú taktiež zjazdné, povrch ich vozoviek je suchý až mokrý. SSC však upozorňuje vodičov, že na Kysuciach je pre silný dážď dohľadnosť obmedzená na 100 m.

Na Slovensku opäť husto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: zjadnost.sk)

Pre vozidlá nad 10 m dĺžky je po celú zimnú sezónu uzatvorený HP Šútovce (cesta III/1774). Cesta II/576 v úseku Banské - Herľany (Herlianske Sedlo) je v zimnom období neudržiavaná. Cesta I/64 cez horský priechod Fačkovské sedlo je od 1.11.2019 uzavretá v okrese Žilina aj Prievidza pre nákladné motorové vozidlá, ktorých dĺžka presahuje 12 metrov. Obmedzenie trvá do konca zimnej údržby.

Okres Poprad

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu 1. stupňa pred sobotným snežením v okrese Poprad, ktorá bude trvať do 18:00 hodiny. Napadnúť by malo 10 - 15 centimetrov nového snehu, ktorý môže byť nebezpečný pre dopravu a pohyb osôb. Predpokladaná výška nového snehu je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

Meteorológovia varujú aj pred snehovými jazykmi a závejmi od sobotného poludnia do 18:00 hodiny. Výstraha 1. stupňa bude platiť predovšetkým na horských priechodoch v okrese Poprad. Tvorba snehových jazykov a závejov predstavuje možné nebezpečenstvo pre dopravu. Aj ked´ je v tejto ročnej dobe a oblasti bežná, môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

Lavínové nebezpečenstvo

Lavínové nebezpečenstvo vo všetkých slovenských pohoriach popoludní stúpne na druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Vplýva na to postupné ochladenie, sneženie aj silný vietor. Informoval o tom Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS).

"Problematický bude nový suchý sneh, ktorý severný vietor preveje na záveterné svahy. Na tvrdom podklade sa vytvoria menej stabilné snehové dosky, vankúše a preveje. Uvoľnenie lavíny bude možné najmä na záveterných strmých svahoch a v žľaboch pri väčšom dodatočnom zaťažení," upozornil Kyzek s tým, že samovoľné lavíny neočakáva.

Viac o téme: PočasieCestyZjazdnosťHorské priechody
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu