Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Slovenský boj s nákazou sa vypláca: Sme na treťom mieste svetovej štatistiky!

Slovensko sa vo svetovej štatistike nachádza v prvej trojke. Zobraziť galériu (4)
Slovensko sa vo svetovej štatistike nachádza v prvej trojke. (Zdroj: dkv.global/covid, TASR - Ján Krošlák)

BRATISLAVA - To, že prísne vládne opatrenia sa u nás stali akýmsi kľúčom k zatiaľ stále nízkym číslam nových prípadov nakazených novým koronavírusom, napovedajú aj matematické modely predikcie z Inštitútu zdravotnej politiky. Teraz prichádza ďalšia štatistika z konzorcia organizácií, ktoré pôsobia v tomto kontexte na mnohých frontoch. V jednom z rebríčkov sa Slovensko prekvapivo ocitlo v prvej trojke najbezpečnejších krajín!

Za štatistikou je skupina Deep Knowledge Group (DKG), ktorá združuje už spomínané viaceré organizácie ako AI-Pharma.Capital, Longevity FinTech Company, Deep Knowledge Analytics či Aging Analytics Agency. Tu prichádza k slovu jedna podstatná štatistika, ktorá robí Slovensku v týchto kritických dňoch skutočne dobré meno.

V rebríčku DKG sme na treťom mieste najbezpečnejších krajín sveta.
Zobraziť galériu (4)
V rebríčku DKG sme na treťom mieste najbezpečnejších krajín sveta.  (Zdroj: dkv.global/covid)

Zdravotne bezpečná krajina

Pri pohľade na rebríček zdravotného bezpečia sa totiž Slovensko nachádza na treťom mieste rebríčka najbezpečnejších krajín a podľa tejto organizácie je s indexom 580 teda členom prvej desiatky stále zabezpečených krajín. Lepší je od nás už len Singapur s hodnotením 600 a na čele rebríčka sa s najväčším zabezpečením nachádza Izrael so hodnotením 619.

Svojím doterajším výkonom sme tak predbehli napríklad také krajiny ako Nemecko, Rakúsko, Česko alebo Maďarsko. Horšie to už vyzerá na konci rebríčka, kde skončila India s indexom 39,48. S podobnými hodnotami skončili aj krajiny ako Azerbajdžan, Bulharsko, Ukrajina, Portugalsko či samotné Švajčiarsko.

KORONAVÍRUS Slovenský boj s
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Ján Krošlák)

Konzorcium DKG na svojej stránke uvádza, že dáta zbiera manuálne z verejných zdrojov aj od Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), americkej Univerzity Johna Hopkinsa, King's College v Londýne či Centra pre kontrolu chorôb a prevencie.

Opačný breh

Rebríček, v ktorom sa už Slovensko našťastie neumiestnilo vôbec, vypovedá o tom, ktoré krajiny sú najrizikovejšie počas tejto pandémie. Na čele sa, bohužiaľ, ocitlo Taliansko s indexom 10,83, ktoré je nasledované Indonéziou (8,87) a pokračuje Španielskom (8,28).

KORONAVÍRUS Slovenský boj s
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: dkv.global/covid)

Viac o téme: ŠtatistikaSlovenskoKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu