Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Slovenská ekonomika sa výrazne prepadne: Bankoví analytici však vidia nádej

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Slovenská ekonomika by sa mala ku koncu tohto roka prepadnúť v stálych cenách o 6,1 %. Po Národnej banke Slovenska pokles očakávajú aj bankoví analytici. Vyplýva to z marcovej makroekonomickej predikcie vybraných bánk, ktorú zverejnila NBS. Analytici sú však optimistickí na budúci rok, keď už očakávajú rast hrubého domáceho produktu (HDP).

Analytici medzimesačne výrazne zmenili odhad rastu HDP na tento rok. Zatiaľ čo ešte vo februári očakávali 2,2 % rast ekonomiky, ku koncu tohto roka podľa marcového prieskumu má klesnúť o 6,1 %. Budúci rok však mierne zlepšili odhad rastu o 2,6 percentuálneho bodu a ekonomika má rásť 4,7 % tempom v stálych cenách.


KORONAVÍRUS Čierny scenár NBS: Slovenskú ekonomiku čaká pád! O prácu môže prísť až 130-tisíc ľudí


Nezamestnanosť sa zvýši

Ku koncu tohto roka by sa mala výraznejšie zvýšiť aj nezamestnanosť, podľa odhadov by mala dosiahnuť 7,8 %, ešte vo februári analytici očakávali, že bude na úrovni 5,9 %. Spomaliť by sa mal aj rast nominálnych miezd, tie by v tomto roku mali dosiahnuť tempo rastu na úrovni troch percent, vo februári analytici očakávali rast na úrovni 7,6 %.

KORONAVÍRUS Slovenská ekonomika sa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Miera zamestnanosti by ku koncu tohto roka podľa analytikov mala klesnúť o 1,7 %, vo februári očakávali jej rast na úrovni 1,2 %. Ku koncu budúceho roka by mala zamestnanosť dosiahnuť rast 1,3 %, miera nezamestnanosti by mala zostať na vyššej úrovni, a to 7,3 %, a nominálne mzdy by mali rásť 3,7 % tempom.

Viac o téme: EkonomikaNárodná banka SlovenskaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu