Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zástupcovia automobilového priemyslu kritizujú opatrenia vlády: Považujeme ich za nedostatočné

Predseda vlády SR Igor Matovič
Predseda vlády SR Igor Matovič (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Zástupcovia automobilového priemyslu, v ktorom na Slovensku pracuje priamo viac ako 175.000 zamestnancov, so znepokojením prijali aktuálne vyhlásenie vlády SR k opatreniam prijatým na podporu ekonomiky v čase krízy spôsobenej ochorením COVID-19. Uvádza to v stanovisku Zväz automobilového priemyslu SR.

Podľa zväzu prijaté opatrenia sú nedostatočné pre záchranu slovenskej ekonomiky a udržateľnej životnej úrovne zamestnancov a ich rodín v porovnaní s inými európskymi krajinami, ako je napr. Nemecko, Rakúsko, Veľká Británia, či krajiny s porovnateľným typom ekonomík, medzi ktoré predovšetkým patria najväčší konkurenti - Česká republika a Poľsko.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Tieto krajiny razantne pristúpili k plošnej záchrane ekonomiky aj pracovných miest tým, že vo svojich právnych systémoch buď už majú, alebo momentálne urýchlene prijímajú princípy „Kurzarbeit/Short time work“. Prijímané ekonomické opatrenia, najmä však princípy „Kurzarbeit/Short time work“, musia byť nastavené rovnako a plošne naprieč hospodárskym sektorom, pretože ekonomiku krajiny tvorí celý systém, do ktorého spadajú malé, stredné aj veľké podniky.

"Očakávame od vlády v čo najkratšom čase zvolanie opätovného rokovania so zástupcami zamestnávateľov o vytvorení balíka opatrení aj na podporu veľkých podnikov a zamestnávateľov. Musíme si totiž uvedomiť, že tieto opatrenia ovplyvnia aj správanie sa investorov v budúcnosti. V prípade, že pre veľkých zamestnávateľov a investorov, pôsobiacich naprieč Slovenskom, neurobíme nič, vnímame to ako fakt, ktorý výrazne zníži našu konkurencieschopnosť pri získavaní nových projektov. Veríme, že panuje všeobecná zhoda, že je potrebné našu konkurenciu podporovať, a nie znižovať," píše sa v stanovisku ZAP SR.

Viac o téme: OpatreniaSlovenskoZAPKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu