Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Svetové médiá komentujú novú vládu SR: Prevzatie moci na pozadí ohrozenia koronavírusom

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Facebook/Zuzana Čaputová)

BRATISLAVA - Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala v sobotu na pozadí globálnej pandémie ochorenia COVID-19, spôsobeného novým koronavírusom novú koaličnú vládu premiéra Igora Matoviča, lídra hnutia OĽaNO.

Koaliční partneri mali počas slávnostného ceremoniálu v bratislavskom Prezidentskom paláci ochranné masky a rukavice, informovali svetové médiá.

Francúzska agentúra AFP si všíma, že premiér Igor Matovič urobil z boja proti nákaze a endemickej korupcii ústredný pilier svojej stredopravicovej koaličnej vlády, zloženej zo štyroch strán (OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí). AFP ďalej konštatovala, že jeho hnutie OĽaNO vo februári zosadilo ľavicovú stranu Smer-SD vďaka tomu, že podnecovalo pobúrenie voličov nad vraždou investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej v roku 2018, ako aj pobúrenie nad korupciou na najvyšších miestach, ktorú jeho smrť odhalila.

Svetové médiá komentujú novú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Agentúra Reuters uviedla, že Matovič preberá krajinu v čase krízy v oblasti verejného zdravia, ktorá jeho predchodcu Petra Pellegriniho viedla k uzavretiu hraníc pre všetkých cudzincov, zatvoreniu škôl a väčšiny obchodov. Reuters ďalej poukázala na to, že Slovensko je v prepočte na obyvateľa svetovou jednotkou v produkcii áut, pričom všetky štyri automobilky pre koronavírus svoju výrobu zastavili.

Britský denník The Guardian pripomína, že 46-ročný Matovič so svojím hnutím OĽaNO - známy zviditeľňovaním sa s cieľom objasniť podozrenia z korupcie - zvíťazil vo voľbách, ktoré sa na Slovensku konali 29. februára.
 

Viac o téme: VládaMédiáMatovičKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu