Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Aktuálny vývoj situácie na Slovensku: Graf a MAPA potvrdených prípadov v okresoch

Takto vyzerá aktuálny počet nakazených na Slovensku Zobraziť galériu (3)
Takto vyzerá aktuálny počet nakazených na Slovensku (Zdroj: TASR – Milan Kapusta, Topky, Gettyimages.com)

BRATISLAVA - Celé Slovensko dnes s napätím sleduje vývoj situácie v krajine v súvislosti so šíriacim sa koronavírusom, spôsobujúcim ochorenie Covid-19. Kým začiatkom marca Slovensko ešte evidovalo len jediného pacienta, dnes sa situácia zmenila a týchto prípadov rátame v niekoľkých desiatkách po celej krajine. Pripravili sme prehľad prípadov nakazenia koronavírusom, ktoré boli u nás potvrdené.

Začalo sa to v Kostolišti

Už sú tomu vyše dva týždne, kedy sa aj na našom území objavil prvý prípad nového koronavírusu, ktorý naháňa strach celému svetu. Končiaci premiér Peter Pellegrini spolu s hlavným hygienikom Jánom Mikasom 6. marca potvrdili prvý prípad nákazy v obci Kostolište, ktorá sa nachádza v okrese Malacky. Išlo o 52-ročného muža, ktorého mal nakaziť vlastný syn, ktorý sa vrátil ešte vo februári z Talianska. Táto krajina je vírusom momentálne najviac poznačená, o čom svedčí aj vyšší počet úmrtí (3 405 k 20. marcu 2020), než aký je v Číne (3 248 k 20. marcu 2020), kde mal tento vírus celosvetovo prvý zaznamenaný prípad.

Počet nových, denných prípadov sa zatiaľ drží pod číslom 30

Na grafe nižšie sú znázornené 2 krivky, podľa ktorých sa vírus vyvíjal u nás. Orandžová znázorňuje počet celkových prípadov na Slovensku a modrá zas denný výskyt nových prípadov. Z uvedených čísel vyplýva, že Slovensko zaznamenalo zatiaľ najvyšší počet nakazených v utorok 17. marca, a síce 25. Naopak, žiadnych nových nakazených sme nezaznamenali 10. marca, aj keď je potrebné brať do úvahy, že až po štvrtkovom prílete vládneho špeciálu z Číny máme k dispozícii 100-tisíc tzv. rýchlotestov na koronavírus.

Graf potvrdených prípadov na Slovensku od 6. marca
Zobraziť galériu (3)
Graf potvrdených prípadov na Slovensku od 6. marca  (Zdroj: topky)

Dnes (20. marca 2020) bolo navyše potvrdených ďalších 14 prípadov nákazy koronavírusom, čím sa celkový počet prípadov vyšplhal na 137.

Uzávierky škôl a maloobchodných prevádzok

Po prvých číslach zo začiatku marca začala medzi prvými razantne konať práve bratislavská župa, pod ktorú spadá aj obec Kostolište. Zasadli viaceré krízové štáby, vrátane krízového štábu v Malackách. Došlo k uzávierke škôl, univerzít, kín a iných priestorov, kde je potenciál na schádzanie sa väčšie počtu ľudí. Aj matematické predpovede ukazujú, že Slovensko sa vybralo správnou cestou a v porovnaní s ostatnými krajinami je u nás nárast nových prípadov miernejší.

Nové ohniská

Na Slovensku sa však po zavedení väčšieho počtu testovania objavilo viacerých nových ohnísk ochorenia. Okrem Bratislavy (47 prípadov), sú to totiž napríklad aj prípady v okresoch Trenčín (16), Martin (11), Košice (6), Nitra (7), Prešov (6), Dunajská Streda (7), Žilina (4), Pezinok (4) či Nové Zámky (4).

KORONAVÍRUS Aktuálny vývoj situácie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: topky)

Tri prípady tiež evidujú v okresoch Trnava, Svidník a štyroch evidujú v Ružomberku. Po dvoch prípadoch hlásia z okresov Senec a Revúca a po jednom prípade majú zatiaľ okresy Partizánske, Bytča, Rožňava, Liptovský Mikuláš, Sobrance, Banská Štiavnica a Banská Bystrica.

Viac o téme: MapaSituáciaGrafyKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu