Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Platforma rozvojových organizácií chce podporiť snahu zabrániť šíreniu nákazy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Členské organizácie Platformy rozvojových organizácií Ambrela mobilizujú svoje kapacity a prostriedky, aby podporili snahu zabrániť šíreniu koronavírusu. Chcú poskytnúť svoju expertízu a pomôcť tak zvládnuť seba-izoláciu či domáce vzdelávanie detí na Slovensku. Informovala komunikačná manažérka Ambrely Boba Markovič Baluchová. Dodala, že potrebujú aj pomoc dobrovoľníkov, a tak viaceré organizácie vyzývajú ľudí, aby priložili pomocnú ruku.

Veľká časť členských a pozorovateľských organizácií Ambrely vykonáva svoju prácu v takzvaných nízkopríjmových krajinách globálneho Juhu, v ktorých pôsobia. Smeruje tam ich expertíza, skúsenosti a pomoc. Ako uviedla Markovič Baluchová, momentálne však pozornosť obracajú aj smerom ku zraniteľným skupinám obyvateľstva na Slovensku.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Adra Slovesko tak napríklad poskytuje logistickú podporu pre Kliniku infektológie Univerzitnej nemocnice v Bratislave na Kramároch pri zabezpečení externého pracoviska na vyšetrovanie pacientov podozrivých na Covid-19. Potrebuje však dobrovoľníkov na plynulý chod akcie v teréne. Prihlásiť sa môžu na office@adra.sk. Ďalšia členská organizácia Magna, poskytla takmer 1 200 špeciálnych ochranných masiek personálu Oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny Národného ústavu detských chorôb v Bratislave.

Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety hľadá medzi svojimi študentmi a absolventmi psychológov, sociálnych pracovníkov, verejných zdravotníkov a laborantov, aby tak pomohla Úradu hlavného hygienika pri prevádzke telefonických liniek, zabezpečujúcich poučenie ľudí s príznakmi podozrivými z ochorenia Covid-19.

KORONAVÍRUS Platforma rozvojových organizácií
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Dobrovoľníci sa môžu hlásiť na stránke www.seu.sk. Oddelenie Globálneho vzdelávania organizácie Človek v ohrození sa v tejto situácii rozhodlo, že bude aktívnejšie komunikovať svoje vzdelávacie materiály. Ponúka totiž veľké množstvo vzdelávacích materiálov, ktoré zapadajú do štátnych vzdelávacích programov.

Roznos potravinových balíčkov

Slovenská katolícka charita (SKCH) realizuje roznos potravinových balíčkov pre ľudí v núdzi, požičiavanie zdravotníckych pomôcok či správu zariadení pre starších, sociálne slabších. Zároveň presunula niektorých klientov denných stacionárov v horšom zdravotnom stave do pobytových zariadení.

Dobrovoľníci SKCH pripravili tiež stovky rúšok pre kolegov a kolegyne v teréne i v kanceláriách, ďalej pre seniorov, seniorky a ďalších klientov využívajúcich služby charity. Aj Slovenský Červený kríž sprístupnil stránku k téme, ako aj výzvu pre dobrovoľníkov.

Viac o téme: SlovenskoKoronavírusPlatforma rozvojových organizácií
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu