Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

AKCIA BÚRKA pokračuje: Najvyšší súd rozhodol o Maruniakovej, na rade je Jankovská

Zadržaná sudkyňa Miriam Repáková prichádza na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Banskej Bystrici Zobraziť galériu (4)
Zadržaná sudkyňa Miriam Repáková prichádza na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Banskej Bystrici (Zdroj: TASR - Ján Krošlák)

BRATISLAVA - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry vzal svoju sťažnosť voči nevzatiu bývalej sudkyne Okresného súdu Bratislava I Miriam Repákovej späť. Pôvodne prokurátor podal sťažnosť voči uzneseniu sudcu Špecializovaného trestného súdu pre prípravné konanie, ktorým 14. marca nevzal Miriam Repákovú do väzby.

Aktualizované o 15:21 Sudkyňa Maruniaková a podnikateľ Mojžiš do väzby nepôjduRozhodol o tom Najvyšší sú na verejnom zasadnutí. Miriam Repáková podľa prokurátorky začala spolupracovať s políciou. Rovnako je ochotná spolupracovať aj Maruniaková, tá skutok popiera a tvrdí, že konala pod nátlakom. 

Prokurátorka po pojednávaní, na ktorom sa rozhodovalo o väzbe pre Mojžiša a Maruniakovú

Prokurátorka po pojednávaní, na ktorom sa rozhodovalo o väzbe pre sudkyňu Maruniakovú

Zuzana Maruniaková do väzby nepôjde. Rozhodol o tom Najvyšší súd. Obvinená tvrdí, že konala pod nátlakom a je ochotná spolupracovať s políciou

Aktualizované o 14:35 Miriam Repáková odchádza z Najvyššieho súdu asi po 20. minútach. Novinárom na otázky, či spolupracuje s políciou, neodpovedala.

Miriam Repáková odchádza z Najvyššieho súdu

Aktualizované o 13:45 Sudkyňa Miriam Repáková prišla na Najvyšší súd aj napriek tomu, že sa o jej väzbe rozhodovať nebude. 

Miriam Repáková prišla na Najvyšší súd

Miriam Repáková prišla na Najvyšší súd

Pôvodne mal Najvyšší súd SR rozhodovať o obvinenej Miriam Repákovej, podnikateľovi Ladislavovi Mojžišovi a sudkyni Okresného súdu Bratislava V Zuzane Maruniakovej na svojom verejnom zasadnutí, ale s vylúčením verejnosti dneso 14.00 h. NS SR tak bude napokon rozhodovať popoludní len o sťažnosti prokurátora ÚŠP voči dvojici - Zuzane Maruniakovej a Ladislavovi Mojžišovu.

V prípade Miriam Repákovej zoberie len na vedomie späťvzatie sťažnosti. O ďalšej pätici obvinených, ktorých sudca ŠTS, pracovisko Banská Bystrica, zobral do väzby, bude NS SR rozhodovať v piatok (20. 3.).

Monika Jankovská opúšťa budovu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

"Neverejné zasadnutie vo veci obvinenej Moniky J. vo vzťahu k obvineným, ktorí boli ŠTS vzatí do väzby, sa vykoná na NS SR 20. marca o 10.00 h," informovala v stredu hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová. V súvislosti s konaním voči bývalej štátnej tajomníčke ministerstva spravodlivosti Monike Jankovskej, ako dodala Važanová, bola sudkyňa NS SR Ivetta Macejková na základe ňou oznámenej zaujatosti vylúčená z vykonávania úkonov vo veci obvinenej Jankovskej a spol.

V tejto veci bude senát NS SR rozhodovať napokon v zložení Martin Bargel, Pavol Farkaš a Martina Zeleňaková. Päť z ôsmich osôb, obvinených z trestných činov korupcie, zasahovania do nezávislosti súdu a marenia spravodlivosti, poslali do väzby. Sú medzi nimi aj štyria bratislavskí sudcovia - bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská, Denisa Cviková, Eugen Palašthy a Richard Molnár. 

V rukách polície skončili
Zobraziť galériu (4)

Do väzby odviedli Jankovskú z dôvodu, aby nemohla na slobode ovplyvňovať svedkov. Dôvody preventívnej väzby, ktorú prokurátor ÚŠP takisto požadoval, neuznali. Podal sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať NS SR. Rovnako ju podala aj Jankovská a ďalší obvinení. Sudcovia Eugen Palašthy a Richard Molnár sú väzobne stíhaní preto, aby neovplyvňovali svedkov na slobode a nemohli pokračovať v trestnej činnosti.

Marian Kočner
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky:Ján Zemiar)

Obaja podali sťažnosť voči uzneseniu. U Denisy Cvikovej uznal sudca dôvody kolúznej väzby, ale už nie dôvody preventívnej väzby, ktorú prokurátor navrhoval. Do väzby išiel aj advokát Miroslav Mojto. V prípade všetkých piatich sudcov Ústavný súd SR dal 12. marca súhlas na vzatie do väzby z celkovo 13 sudcov, ktorých 11. marca zadržala polícia. Polícia ich zadržala v súvislosti so správami, ktoré našla v telefóne podnikateľa Mariana Kočnera.

Viac o téme: SudcoviaPojednávanieVäzbaBúrkaNajvyšší súdNAKA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu