Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Odborníci varujú! Pozor na necertifikované testy: Výsledok nemusí byť dobrý

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) predpokladá, že na internete sa čoskoro v súvislosti s výskytom nového koronavírusu môžu objaviť testy určené na samodiagnostiku ochorenia COVID-19. Tie ale možno nebudú certifikované. Informovala o tom hovorkyňa ŠÚKL Magdaléna Jurkemíková.

Pripomenula, že takéto testy spadajú do kategórie tzv. in vitro diagnostických (IVD) zdravotníckych pomôcok a podliehajú právnym predpisom Európskej únie (EÚ) aj Slovenska. "Pri nákupe diagnostických testov občanom odporúčame, aby si overili základné parametre, ktoré má takáto zdravotnícka pomôcka spĺňať," komentovala Jurkemíková.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Na vonkajšom obale sa podľa ŠÚKL má nachádzať informácia o výrobcovi a/alebo tzv. splnomocnenom zástupcovi, v prípade, že výrobca sa nachádza mimo EÚ, ďalej označenie CE a názov výrobku v slovenskom jazyku. Zdravotnícka pomôcka má tiež obsahovať návod na použitie v slovenskom jazyku.

ŠÚKL Slovákov preto vyzval, aby k tomuto druhu testov pristupovali s rozvahou. "Výsledky takýchto skríningových testov musia byť potvrdené testom s priamou detekciou vírusu, a preto sa nedá výsledok považovať za stopercentne hodnoverný," uzavrel štátny ústav.

Viac o téme: TestyKoronavírusŠÚKLCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu