Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

PRÍHOVOR premiéra: Hrozba koronavírusu búra predstavy o bezpečnom svete! Buďme zodpovední

Peter Pellegrini
Peter Pellegrini

BRATISLAVA - Slovensko čelí zatiaľ najťažšej situácii, v akej sa od svojho vzniku ocitlo. Uviedol to premiér Peter Pellegrini vo večernom príhovore. Požiadal občanov, aby boli zodpovední a dodržiavali obmedzenie vydané štátom. Slovensko musí byť jednotné a súdržné, aby sme obmedzili šírenie koronavírusu.

Premiéra znepokojuje situácia vo svete aj na Slovensku. „Hrozba nového koronavírusu radikálne búra predstavy o bezpečnom svete, v ktorom sme žili doteraz. Pri sledovaní informácií z európskych krajín všetci vidíme, že nová choroba si svoje obete nevyberá,“ povedal vo svojom príhovore. 

Rešpektujme obmedzenia

Vyzval, aby sa občania Slovenska správali zodpovedne. „Ľudsky rozumiem tomu, že viaceré opatrenia znižujú náš osobný komfort a nútia nás dočasne zmeniť náš životný štýl. Ako predseda vlády však mám k vám všetkým naliehavú prosbu: rešpektujme tieto obmedzenia v maximálnej miere,“ uviedol s tým, že opatrenia majú zabrániť šíreniu vírusu. S pandémiou takéhoto rozsahu zatiaľ Slovensko nemá skúsenosť. 

PRÍHOVOR Pellegriniho: Ako sa budeme správať dnes, tak bude pandémia vyzerať o dva týždne

Musíme byť súdržní a jednotní

„Aj každá armáda ukáže svoju pripravenosť vždy až v samotnom boji,“ uviedol a ostro odmietol vyvolávanie paniky a jej zneužívanie na politické ciele. „Chcem vás dnes všetkých ubezpečiť, že Slovenská republika a jej orgány robia maximum pre to, aby svojich občanov chránili pred následkami nákazy.“ Pellegrini uviedol, že obmedziť šírenie koronavírusu môže každý, ak prispeje svojou zodpovednosťou. 

„Preto vás všetkých znova prosím: Obmedzme na nevyhnutnosť svoje sociálne kontakty a trávme čo najviac času doma,“ povedal. „Naša vlastná disciplína je kľúčovou podmienkou k prekonaniu nákazy. Majme na pamäti jednoduché pravidlo: Ako sa budeme správať dnes, tak bude pandémia vyzerať o dva týždne. Vždy zdôrazňujem, že slovenský národ bol úspešný vtedy, keď bol súdržný a jednotný.“

Prečítajte si celý príhovor Petra Pellegriniho

Slovenky a Slováci, vážení spoluobčania,

naša vlasť čelí najťažšej situácii, v akej sa od svojho vzniku ocitla. Hrozba nového koronavírusu radikálne búra predstavy o bezpečnom svete, v ktorom sme žili doteraz. Pri sledovaní informácií z európskych krajín všetci vidíme, že nová choroba si svoje obete nevyberá a ak ju chceme spomaliť a zastaviť, musíme sa k nej postaviť mimoriadne zodpovedne.

V posledných dňoch a týždňoch prijala vláda Slovenskej republiky, ústredný krízový štáb i ďalšie štátne orgány množstvo opatrení, ktorých zoznam sa stále rozširuje. Kompetentní pracovníci dňom i nocou zabezpečujú potrebné záležitosti pre vyliečenie chorých a ochranu tých zdravých. Ľudsky rozumiem tomu, že viaceré opatrenia znižujú náš osobný komfort a nútia nás dočasne zmeniť náš životný štýl. Ako predseda vlády však mám k vám všetkým naliehavú prosbu: rešpektujme tieto obmedzenia v maximálnej miere. Nejde tu o žiadnu svojvôľu štátu, ale výlučne o snahu zabrániť nekontrolovateľnému šíreniu vírusu na Slovensku.

Sme v situácii, na akú sa nikdy nedá vopred dôkladne pripraviť. S pandémiou takéhoto rozsahu zatiaľ na Slovensku nemáme skúsenosť. Aj každá armáda ukáže svoju pripravenosť vždy až v samotnom boji. Aj to najlepšie zdravotníctvo na svete môže v čase pandémie prekročiť vrchol svojich kapacitných možností. Vidíme dnes v priamom prenose zábery z európskych nemocníc, kde sú lôžka umiestnené na chodbách či v čakárňach. Z najvyspelejších štátov sveta počúvame upozornenia, že nakaziť koronavírusom sa môžu až dve tretiny obyvateľstva. Je preto na mieste maximálna opatrnosť i tvrdé preventívne opatrenia.

Ostro však odmietam umelé vyvolávanie paniky a najmä jej nechutné zneužívanie na politické ciele. Chcem vás dnes všetkých ubezpečiť, že Slovenská republika a jej orgány robia maximum pre to, aby svojich občanov chránili pred následkami nákazy. Okrem opatrení ústredného krízového štábu konajú i obce, mestá a župy. Každé jedno zdravotnícke zariadenie sa stará o to, aby malo dostatok ochranných pomôcok, prístrojov i lekárov. V tomto zápase budeme zo všetkých síl pokračovať.
Každý z nás však môže prispieť svojou vlastnou zodpovednosťou, aby sme šírenie koronavírusu čo najviac obmedzili. Preto vás všetkých znova prosím: Obmedzme na nevyhnutnosť svoje sociálne kontakty a trávme čo najviac času doma. Dôkladne dodržiavajme pravidlá osobnej hygieny, pretože umývanie si rúk a používanie dezinfekčných prostriedkov nás chráni pred ochorením. Nehanbime sa nosiť ochranné rúška alebo odmietnuť osobný kontakt a podávanie si rúk s našimi kolegami a priateľmi. Sú to všetko kroky, ktoré sú v prospech celej spoločnosti a nikto nás za ne nemôže odsudzovať.

Ak sú pre nás niektoré odporúčania lekárov zložité a najmä sa v rýchlom čase menia, nebojme sa použiť zdravý sedliacky rozum. Správajme sa tak, akoby každý z ľudí, s ktorými prídeme do styku, mohol byť nakazený infekčnou chorobou a my ju od neho nechceme dostať. A naopak, my sami konajme tak, akoby sme boli nositeľmi tejto choroby a nechceli ňou nakaziť ostatných. Naša vlastná disciplína je kľúčovou podmienkou k prekonaniu nákazy. Majme na pamäti jednoduché pravidlo: Ako sa budeme správať dnes, tak bude pandémia vyzerať o dva týždne.

Vždy zdôrazňujem, že slovenský národ bol úspešný vtedy, keď bol súdržný a jednotný. Najmä v ťažkých časoch nám vždy pomohol pocit spolupatričnosti a schopnosť ťahať za jeden povraz. Preto aj dnes zabudnime na naše rozdielne názory a životné postoje a skúsme si čo najviac prejaviť pomoc a úctu. Pomôžme pri dodržaní všetkých hygienických pravidiel susedom s nákupom, podeľme sa o rúška, ktorých sme pre seba kúpili viac, no inde možno chýbajú. Nezabudnime na solidaritu a schopnosť vzájomne si pomáhať. Výrazne nám to všetkým pomôže prekonať ťažké časy, ktorým musíme čeliť.

Ďakujem vám všetkým za zodpovednosť, súdržnosť a ochotu prispieť k čo najlepšiemu zvládnutiu skúšky, pred ktorou dnes Slovenská republika stojí.

Viac o téme: SlovenskoPeter PellegriniKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu