Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

VOĽBY 2020 Z volebnej miestnosti do studenej vody: Ľadové medvede sa stretli v Banskej Štiavnici

Do ľadových vôd banskoštiavnického Klingera si v sobotu prišlo zaplávať približne 220 ľadových medveďov z celého Slovenska. Zobraziť galériu (4)
Do ľadových vôd banskoštiavnického Klingera si v sobotu prišlo zaplávať približne 220 ľadových medveďov z celého Slovenska. (Zdroj: TASR/Jana Vodnáková)

BANSKÁ ŠTIAVNICA - Do ľadových vôd banskoštiavnického Klingera si v sobotu prišlo zaplávať približne 220 ľadových medveďov z celého Slovenska. Heslom 4. ročníka zimného plávania v tajchu Klinger, ktorý organizoval Klub otužilcov Jašterice z Banskej Štiavnice, bolo nielen zaplávať, ale ísť aj voliť v sobotných parlamentných voľbách.

"Prosili sme všetkých našich účastníkov a aj sme to dávali do propozícií, aby si každý vybavil voličský preukaz. Boli sme aj my spoločne ako klub odvoliť ráno, takisto naši kamaráti, ktorí prišli z Kežmarku či Bratislavy, tu boli voliť," skonštatovala Zuzana Švidroňová z banskoštiavnického Klubu otužilcov Jašterice. Ako ďalej uviedla, klub je síce malý, napriek tomu organizuje celoslovenskú akciu, ktorej sa zúčastňujú otužilci z celého Slovenska. Na Klingeri dnes plávali ľudia zo Žiliny, Bratislavy, Nitry, Trenčína, Zvolena či Žiaru nad Hronom.

Do ľadových vôd banskoštiavnického
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Jana Vodnáková)

Dobrá nálada pred samotným plávaním panovala aj medzi Pohronskými ľadovými medveďmi zo Žiaru nad Hronom. Chlapi v tričkách tohto klubu tvrdili, že pred akciou stihli odvoliť. "Našiel som si čas hneď ráno, voľby mám za sebou," uviedol pán Andrej s tým, že ísť voliť považuje dôležité najmä pre budúcnosť mladej generácie. Od víťazov volieb očakáva najmä to, že sa budú viac venovať regiónu stredného Slovenska. "Nie sme čierna diera na Slovensku, ale veľa nám nechýba, je to vidieť na nezamestnanosti, školách, na všetkom" poznamenal.

Do ľadových vôd banskoštiavnického
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Jana Vodnáková)

Pokyny organizátorov poslúchol aj ďalší člen klubu, Ivan. "Našiel som si čas a bol som voliť, dúfam, že som zvolil dobre," poznamenal. Volil vo svojom bydlisku, v Hornej Ždani (okres Žiar nad Hronom). "Veľká účasť bola už ráno o pol jedenástej. Myslím, že je to občianska povinnosť každého ísť voliť. Každý by si mal uvedomiť, že raz za štyri roky môže v tomto štáte aspoň takým malým milimetrom niečo zmeniť," podotkol.

Voda na Klingeri mala počas akcie približne dva stupne Celzia. Veľkú časť hladiny pokrýval ľad, preto ľadové medvede musia vystačiť s menším priestorom. Ani to im však nebránilo odplávať niekoľko desiatok metrov. Podmienky boli vzhľadom na tento čas a ročné obdobie podľa pána Ivana "špičkové".

V centre Banskej Štiavnice stáli voliči v radoch

Núdzu o voličov s voličskými preukazmi nemajú počas dnešných volieb v samotnom srdci Banskej Štiavnice. V tunajšej radnici na Námestí sv. Trojice, kde je zriadená volebná miestnosť okrsku číslo jeden, chvíľami čakalo v rade aj 25 voličov.

"Voľby prebiehajú pokojne, účasť je veľmi vysoká, nakoľko tu dopisujeme veľa ľudí, ktorí chodia na voličské preukazy," poznamenala predsedníčka okrskovej komisie Katarína Pištová s tým, že početné zastúpenie majú najmä obyvatelia hlavného mesta, ktorí počas víkendov húfne prichádzajú do Banskej Štiavnice. "Na budúce voľby by som určite privítala aj štyri plenty, lebo dve sú tu málo," dodala Pištová.

Do ľadových vôd banskoštiavnického
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Jana Vodnáková)

Popoludní do tejto volebnej miestnosti zavítala s voličskými preukazmi aj partia mladých ľudí z Bratislavy. "Rozhodli sme sa voliť, pretože to považujeme za našu občiansku povinnosť. Veľmi radi chodíme voliť a radi participujeme na tomto demokratickom systéme," poznamenal Martin z Bratislavy.

Medzi voličmi nechýbali ani domáci, s manželkou vo voľbách hlasoval aj pán Vladimír. Podľa jeho slov zatiaľ nevynechal žiadne voľby, a to má v súčasnosti 75 rokov. "Ešte aj na vojenskej základnej službe v 62. sme volili, ale v Čechách, to ešte bola Československá republika," uviedol pán Vladimír. Aj on je presvedčený, že voliť je povinnosťou každou občana. "Kto nejde, potom nech nekričí, že je zle," dodal.

Viac o téme: Ľadové medvedeBanská ŠtiavnicaVoľby 2020Parlamentné voľby 2020
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu