Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Polícia predstavila mobilnú aplikáciu: Podľa Sakovej pomôže aj týraným ženám

Denisa Saková
Denisa Saková (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

BRATISLAVA - Mobilná aplikácia Policajného zboru (PZ) Pomáham chrániť má pomôcť riešiť incidenty na uliciach, ale aj prípady domáceho násilia. Spustiť ju majú v najbližších týždňoch. Na pondelkovej tlačovej konferencii ju predstavili ministerka vnútra SR Denisa Saková (Smer-SD) a policajný prezident Milan Lučanský.

Ako zdôraznil šéf polície, aplikácia nenahrádza tiesňovú linku 158, ale je ďalším spôsobom, ako kontaktovať políciu v prípade núdze. Hliadka bude vyslaná na miesto činu ihneď. Novinka môže byť podľa Lučanského užitočná pre účastníkov alebo svedkov trestného činu, ktorí nechcú byť z dôvodu ohrozenia útočníkom videní. Ako príklad uviedol bitky v dopravných prostriedkoch či na uliciach. Saková doplnila, že môže pomôcť aj obetiam domáceho násilia. "Touto aplikáciou by sme chceli dať šancu každej jednej týranej žene, ktorá sa nachádza v tom istom obydlí ako agresor a veľakrát nemôže ani vytočiť 158 a povedať, že prišlo k nejakému fyzickému útoku," načrtla Saková.

Mobilná aplikácia bude dostupná bezplatne v operačných systémoch Android a iOS. Ako vysvetlil odborník polície na sociálne siete David Púchovský, je nutné sa najprv zaregistrovať. Odporúča tiež zoznámiť sa s aplikáciou skôr, ako bude potrebná. Ponúka hlavne nahlasovanie trestných činov, pri ktorých ide o bezprostredné ohrozenie života. Hliadka bude vyslaná na miesto činu na základe GPS súradníc.

Novinku budú zatiaľ testovať na území Bratislavy. Postupne by mala byť rozšírená pre celé Slovensko. Polícia v budúcnosti avizuje tiež zavedenie notifikácií pri mimoriadnych udalostiach, akými boli napríklad výbuch bytovky v Prešove či streľba na Obchodnej ulici v Bratislave. Pribudnúť by mohli aj overovanie stratených dokladov či vozidla, ale aj zoznam policajných útvarov.

Dôveryhodnosť v políciu

Polícia robí všetko preto, aby sa jej dôveryhodnosť u ľudí zvýšila. Na tlačovej konferencii to povedal policajný prezident Milan Lučanský. Reagoval tak na prieskum Eurobarometer, z ktorého vyplýva, že Slováci dôverujú polícii najmenej v celej Európskej únii.

"Niektoré veci nás jednoducho presahujú a ak o nás budú v zahraničí rozprávať, že veľkú korupčnú kauzu Gorila vyšetrujeme osem rokov, tak Slovensko bude stále vnímané za krajinu, kde je malá dôveryhodnosť polície," uviedol Lučanský. Dodal, že policajti dennodenne odhaľujú trestnú činnosť, ktorú vie dokázať výsledkami ich práce.

Viac o téme: TýranieAplikáciaPolícia Denisa Saková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu