Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Pellegrini chce stiahnuť podpis k Istanbulskému dohovoru: VIDEO Má sa obrátiť na ÚS, tvrdí prezidentka

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Topky/Maarty, Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Premiér Peter Pellegrini žiada prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, aby udelila splnomocnencovi vlády SR možnosť stiahnuť podpis z ratifikačnej zmluvy Istanbulského dohovoru. Prezidentka Čaputová mu odporučila, aby sa obrátil na Ústavný súd.

Prezidentka Zuzana Čaputová navrhla premiérovi Petrovi Pellegrinimu, aby sa pre Istanbulský dohovor vláda obrátila na Ústavný súd SR, ak má pochybnosti o tom, či patrí do právneho a hodnotového prostredia Slovenska. Uviedla to po stretnutí s premiérom a predsedom parlamentu Andrejom Dankom.

Prezidentka odporúča obrátiť sa na Ústavný súd

K ratifikácii Istanbulského dohovoru sa po stretnutí s premiérom a predsedom parlamentu vyjadrila aj prezidentka Zuzana Čaputová. „Ako prezidentka som v prvom rade viazaná ústavou a tá pre dojednávanie medzinárodných zmlúv určuje jasný postup. Už v prezidentskej kampani som hovorila, že hoci mám na Istanbulský dohovor svoj názor, nebudem ako prezidentka stáť v ceste vôli väčšiny v parlamente,“ povedala. Istanbulský dohovor nie je ratifikovaný a Slovensku z neho nevyplývajú žiadne záväzky. „Inak povedané, Istanbulský dohovor na Slovensku neplatí,“ zdôraznila prezidentka.

Čaputová vyzvala premiéra, aby sa obrátil s Istanbulským dohovorom na ústavný súd

Premiérovi navrhla obrátiť sa na Ústavný súd. „Mám pochopenie k obavám ľudí, rešpektujem výhrady k dohovoru a uznávam právo každému vyjadriť sa. Čo ale rešpektovať nemôžem a nebudem je prekrúcanie faktov, vyvolávanie strachu a nenávisti k nositeľom iného názoru. Výhrady k Istanbulskému dohovoru nezdieľa celá spoločnosť, je tu stále jej veľká časť, ktorá v ňom vidí predovšetkým účel, ku ktorému má viesť – prihlásiť sa k boju proti násiliu páchanému na ženách a domácamu násiliu,“ uviedla vo vyhlásení Čaputová.

Pellegrini chce stiahnuť podpis
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Galéria: Čaputová a Pellegrini sa vyjadrili k Istanbulskému dohovoru

Premiér chce stiahnuť podpis k Istanbulskému dohovoru

Premiér Peter Pellegrini žiada prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, aby udelila splnomocnencovi vlády SR možnosť stiahnuť podpis z ratifikačnej zmluvy Istanbulského dohovoru. Stiahnutím podpisu sa vláda vyrovná s Istanbulským dohovorom. Povedal to premiér po stretnutí s prezidentkou a predsedom parlamentu Andrejom Dankom. Premiér chce, aby sa Slovensko vrátilo k prvému kroku z roku 2011. Zároveň navrhuje, aby vláda na jednom zo svojich nasledujúcich zasadnutí rozhodla o tom, že chce podpis spod Istanbulského dohovoru stiahnuť. 

Premiér Pellegrini chce stiahnuť podpis k Istanbulskému dohovoru

„Na to, aby to mohla vláda spraviť, požiadame prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, aby udelila vláde a konkrétnemu členovi vlády splnomocnenie. Po získaní tohto splnomocnenia dotyčný člen vlády tento náš podpis stiahne,“ priblížil. Pellegrini pripomenul, že dokument nie je na Slovensku ratifikovaný. „Ani sa ním žiadna štátna inštitúcia v SR neriadi. Keďže nedošlo k jeho ratifikácii, nie je na Slovensku platný,“ uzavrel premiér. Uistil, že nikto z najvyšších činiteľov nemieni Istanbulský dohovor ratifikovať. Podľa neho nie je pre Slovensko záväzný.

Pellegrini chce stiahnuť podpis
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Potenciálna nová vláda by mohla podľa neho tento názor zmeniť a začať proces ratifikácie. „Môže sa pod tento dohovor aj podpísať. Ale to je už na zodpovednosti novej vlády, či si na niečo také trúfne, a na parlamente, ako naloží s takýmto návrhom,“ dodal Pellegrini.

Istanbulský dohovor je v rozpore s Ústavou SR

Istanbulský dohovor je v rozpore s Ústavou SR, nemal by byť súčasťou právneho poriadku Slovenska. Na pondelkovej tlačovej konferencii po stretnutí troch najvyšších ústavných činiteľov to vyhlásil predseda Národnej rady SR Andrej Danko. Nevidí význam v tom, aby sa ním zaoberal Ústavný súd (ÚS) SR. Hlava štátu podľa neho čaká na novú vládu, ktorá dohovor ratifikuje.

Predseda Národnej rady SR a Slovenskej národnej strany Andrej Danko v utorok 4. februára požiadal prezidentku Zuzanu Čaputovú o zvolanie stretnutia troch najvyšších ústavných činiteľov k téme Istanbulského dohovoru. Podľa Danka totiž hrozí ďalší stret ľudí z koalície PS/Spolu a kotlebovcov pred prezidentským palácom 11. februára. Na tento deň je ohlásené zhromaždenie.

Viac o téme: Peter PellegriniZuzana ČaputováIstanbulský dohovor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu