Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Prešov sa po výbuchu bytovky stále nespamätal: Obvinenia z predraženej objednávky, mesto sa bráni

Smutný pohľad na miesto, kde kedysi mali domov desiatky rodín Zobraziť galériu (4)
Smutný pohľad na miesto, kde kedysi mali domov desiatky rodín (Zdroj: Miro Vacula)

PREŠOV - Mesto Prešov nesúhlasí s tvrdeniami týkajúcimi sa objednávky na záchranné práce na Mukačevskej ulici po výbuchu plynu a výberu firmy, šíriace sa na sociálnych sieťach. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Tomeka žiadna iná firma okrem vybranej nepredložila konkrétnu cenovú ponuku.

Na sociálnych sieťach sa začali šíriť informácie, že mesto Prešov zarába na nešťastí ľudí poznačených výbuchom paneláku. K šíreniu sa pridali aj kotlebovci. Niektorí darcovia údajne chceli svoje peniaze späť. Mesto však tvrdí, že suma nie je konečná a informácie nie sú pravdivé.

Bytovka v Prešove.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FOTO TASR - Milan Kapusta)

Ako uviedol hovorca Vladimír Tomek, vzhľadom na mimoriadnu situáciu vyhlásenú 6. decembra 2019, ktorá naďalej trvá, bolo povinnosťou mesta bezodkladne zrealizovať záchranné práce. "V čase trvania mimoriadnej situácie viacero firiem z vlastnej iniciatívy oslovilo mesto Prešov, pričom nám žiadna z nich nepredložila konkrétnu cenovú ponuku. Prioritou bolo zabezpečenie ochrany zdravia a majetku ľudí, a preto sme striktne odmietli rokovať a vyjednávať o cene so spoločnosťami, ktoré sa špekulatívnym spôsobom snažili získať túto zákazku," zdôraznil Tomek. 

Pri hľadaní firmy s vhodným technickým vybavením mesto podľa jeho slov komunikovalo so siedmimi spoločnosťami. "Vzhľadom na charakter vzniknutej situácie a požiadaviek na plynulé pokračovanie prác na mieste tragédie bola vybraná firma Matijka s. r. o., ktorá bola schopná zabezpečiť kontinuálny priebeh asanačných prác, bezodkladne po ukončení činnosti špecializovanej českej firmy Cannoneer group s. r. o.,“ povedal Tomek.

Smutný pohľad na miesto,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Miro Vacula)

Tretí deň demolácie bytovky
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR – Roman Hanc)

Poznamenal, že ani jedna zo siedmich firiem, okrem vybranej, nechcela vopred predložiť cenovú ponuku. "Až po tom, ako mesto zverejnilo predbežnú objednávku na záchranné práce, sa jednotlivé firmy začali ozývať s tým, že by práce dokázali zrealizovať lacnejšie ako firma Matijka," povedal. Na záchranné práce v súvislosti s výbuchom plynu na Mukačevskej ulici mesto vystavilo objednávku v objeme 1,1 milióna eur.

Prešov sa po výbuchu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Miro Vacula)

Podľa radnice je predbežná a jej výška sa môže meniť v závislosti od reálne vykonaných prác. Náklady na samotný vývoz sutín boli podľa Tomeka predbežne vyčíslené na približne 350 000 eur vrátane DPH. Výbuch plynu a následný požiar v 12-podlažnej bytovke na Mukačevskej ulici č. 7 na prešovskom sídlisku 6. decembra 2019 neprežilo sedem ľudí, jedna osoba je nezvestná. Bytovku búrali od 16. do 18. decembra. Krízový štáb rozhodol, že je potrebné ju asanovať celú.

Viac o téme: PeniazeBytovkaVýbuch plynuPrešov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu