Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Štrajk autodopravcov v Bratislave, hororový scenár sa nenaplnil: FOTO Začal sa presun do mesta

Ilustračné foto Zobraziť galériu (8)
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

BRATISLAVA - V Bratislave dnes štrajkujú autodopravcovia. Tí sa zhromaždili na diaľničnom obchvate na úrovni Zlatých Pieskov, odkiaľ sa presunuli ďalej. Tam dôjde k zablokovaniu dopravy od križovatky Rožňavskej s Turbínovou ulicou, po križovatku Rožňavskej s Tomášikovou ulicou. Prejazd uvedeným úsekom bude umožnený iba prostriedkom mestskej hromadnej dopravy.

Oravskí autodopravcovia chcú zas poukázať aj na regionálny problém súvisiaci s uzatvorením horského priechodu Príslop. UNAS konštatuje, že štrajk považuje za krajné riešenie, a hovorí o drasticky sa zhoršujúcom podnikateľskom prostredí autodopravcov.

Štrajk autodopravcov v Bratislave,
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

Štrajku sa zúčastnil aj Michal Truban a členovia koalície PS/SPOLU. „Prišli sme sa dnes porozprávať s kamionistami osobne o tom, prečo štrajkujú a ako vieme pomôcť. Aj oni sú obeťami toho, že strany súčasnej vlády odovzdali Slovensko do rúk oligarchom. Politici vytvorili neférový systém, v ktorom dopravcovia platia a pár vyvolených si užíva peniaze. Po voľbách dostaneme mýtnu infraštruktúru pod kontrolu štátu. Zároveň jasne hovoríme, že nedovolíme firme Skytoll využiť opciu a predĺžiť zmluvu na výber mýta po roku 2022,“ uviedol Truban.

Štrajk autodopravcov 3

Zároveň vyzval vládu premiéra Pellegriniho, aby zastavila výber mýta až do vyjasnenia nezrovnalostí vyplývajúcich zo správy NKÚ. „Ak to premiér neurobí, urobíme to po voľbách my, ak získame od voličov dôveru a mandát. Presadíme náš návrh zákona proti nevýhodným zmluvám. Taktiež upraceme dnešný chaos a zlúčime NDS so Slovenskou správou ciest, nech má výstavba a údržba cestnej infraštruktúry jedného pána,“ dodal. 

Chceme konštruktívne riešenia

Od predstaviteľov štátu očakáva šéf UNAS konštruktívne riešenia, a to 50 % zníženie cestnej dane a pozastavenie výberu mýta do určenia nového správcu mýta. „Chceme dôstojne žiť na Slovensku a nie utekať pred biedou do zahraničia,“ zdôraznil Stanislav Skala z UNAS.

Štrajk autodopravcov 1

Dopravné obmedzenia

„Približne o 11.00 h sa kamióny budú presúvať po trase obchvat diaľnice D1, výjazd letisko, Ivanská cesta, Galvaniho a Rožňavská,“ spresnil Dopravný podnik Bratislava (DPB). Samotný protest bude následne pred budovou klientskeho centra na Tomášikovej ulici. 

Štrajk autodopravcov v Bratislave,
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

„Vozidlá ostanú stáť v pravom jazdnom pruhu na Rožňavskej ulici v úseku od železničného nadjazdu (R1 centrum) po križovatku s Tomášikovou ulicou. Prejazdnosť ľavého pruhu však nevedia garantovať,“ varuje DPB.

Štrajk autodopravcov v Bratislave,
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

Celá akcia sa má konať v súčinnosti s políciou. „Policajti budú aj v prípade tohto ohláseného zhromaždenia zabezpečovať ochranu života, zdravia, majetku občanov, ako aj bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky,“ uviedli na svojej sociálnej sieti zástupcovia zákona.

Štrajk autodopravcov v Bratislave,
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

Výraznejšie komplikácie očakáva DPB iba v prípade neprejazdnosti Rožňavskej ulice. Únia autodopravcov Slovenska - UNAS informovala na sociálnej sieti 29. decembra, že stretnutie autodopravcov v Hornom Hričove jednomyseľne rozhodlo zorganizovať na 7. januára štrajk. „Dôvodom prijatia tohto krajného opatrenia je dlhodobo zvyšujúce sa daňové zaťaženie v cestnej dani, spotrebnej dani, dani z minerálnych olejov (pohonných látok) a odhalenia Najvyššieho kontrolného úradu SR o nehospodárnom výbere mýta,“ spresnila UNAS.

Štrajk autodopravcov 2

Žiadame nápravu

Autodopravcovia tvrdili, že posledné tri roky prosili, argumentovali a žiadali o nápravu a vytvorenie dôstojného podnikateľského prostredia, tak predsedu vlády, ako aj ministerstvo dopravy, avšak bezvýsledne. „UNAS vyzýva a prosí občanov Bratislavy, aby boli voči štrajku autodopravcov tolerantní, aby podporili naše opodstatnené požiadavky a prišli nás podporiť aj s osobnými vozidlami na Rožňavskú ulicu 7. januára po 12.00 h,“ informovala vo štvrtok únia.

Štrajk autodopravcov v Bratislave,
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

„Nerozumiem tomu, prečo sa dopravcovia rozhodujú pre takýto krajný prostriedok presadzovania svojich požiadaviek. Pravidelne sa s nimi stretávame a rokujeme. Zástupcov autodopravcov jednoznačne ubezpečujem, že sme ich partnerom tam, kde máme kompetencie niečo zmeniť. Čo sa týka nového mýtneho systému, chcem, aby nová vláda, ktorá bude rozhodovať o tejto téme, našla všetko potrebné pre prijatie kompetentného rozhodnutia,“ reagoval minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd).

Autodopravcovia budú blokovať premávku aj na Orave

Vodičov na hlavnom cestnom ťahu I/59 cez Oravu dnes čaká skúška trpezlivosti. K vyhlásenému štrajku Únie dopravcov Slovenska (UNAS) sa pripojilo aj Združenie oravských autodopravcov, ktoré na ohlásené požiadavky plánuje poukázať pomalou jazdou v kolóne medzi Trstenou a Lokcou. Žilinská krajská polícia avizuje zvýšený dohľad na bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky.

Protestná akcia na Orave sa začne o 10:00 neďaleko Trstenej pred štátnou hranicou s Poľskom. Šéf Združenia oravských dopravcov Anton Klimčík avizuje, že o 11:00 sa kolóna kamiónov a autobusov vydá pomalou jazdou po ceste I/59 cez Trstenú, Tvrdošín a Nižnú až do Oravského Podzámku. Tu by mala kolóna odbočiť na cestu I/78 a prejsť cez obce Hruštín a Babín až do Lokce, kde je naplánované ukončenie protestnej akcie.

Štrajk autodopravcov
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: FB/Polícia - Bratislavský kraj)

Oravskí autodopravcovia okrem celoslovenských požiadaviek, ktorými sú zníženie cestnej dane a pozastavenie výberu elektronického mýta, chcú poukázať aj na regionálny problém súvisiaci s uzatvorením horského priechodu Príslop v zimnom období pre nákladné vozidlá presahujúce dĺžku 10 metrov. Mnohí vodiči si aj za cenu rizika pokuty tadiaľ skracujú cestu v smere do Námestova, keďže okľuka cez Tvrdošín je o takmer 15 kilometrov dlhšia.

Dnešný protest autodopravcov na Orave sa uskutoční pod dohľadom polície. „Na bezpečnosť a plynulosť premávky bude po celej trase dohliadať zvýšený počet policajných hliadok. V prípade potreby budú policajti premávku riadiť a usmerňovať,“ oznámila krajská polícia na sociálnej sieti.

Stanovisko ministerstva financií

„MF SR s autodopravcami opakovane rokovalo a dvere na ministerstve financií majú otvorené. Štátna tajomníčka MF SR Dana Meager, ktorá túto tému zastrešuje je pripravená sa so zástupcami autodopravcov stretnúť už zajtra, v stredu 8.januára 2020. Naďalej však platí, že požadované zníženie dane z motorových vozidiel o 50% by znamenalo výpadok príjmov štátneho rozpočtu v sume asi 35 miliónov eur. Zákon o štátnom rozpočte na rok 2020 je však už schválený a akýkoľvek výpadok na strane príjmov by si vyžadoval opatrenie, ktoré by tieto chýbajúce peniaze v rozpočte nahradilo.“

Stanovisko ministerstva dopravy

„Plánované protesty dopravcov sú neopodstatnené, nekonštruktívne a politicky podfarbené. Ministerstvo s dopravcami pravidelne rokuje a informuje o plánovaných krokoch ohľadom novej výhodnejšej zmluvy na mýtny systém. Protesty majú politický podtext, nakoľko dopravcovia otvorili túto tému 3 mesiace pred voľbami a dovtedy nemali ambíciu o mýtnom systéme diskutovať. Vyzývame ich preto, aby neznepríjemňovali život tisícom vodičov, ktorí dochádzajú do práce.“

Viac o téme: ProtestŠtrajkAutodopravcoviaBratislavaDopravný podnik Bratislava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu