Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Sporná pôda pod Tatrami sa podľa Kramplovej vráti reštituentom

Zdenka Kramplová
Zdenka Kramplová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Sporná pôda pod Tatrami, pre ktoré sa nedávno rozhádala vládna koalícia, by sa podľa ministerky pôdohospodárstva Zdenky Kramplovej (LS-HZDS) mala vrátiť späť reštituentom namiesto Slovenskému pozemkovému fondu (SPF).

Ministerka sa tiež zastala Branislava Brízu, ktorý mal ako zástupca šéfa fondu podozrivé prevody ako nominant ĽS-HZDS podpísať. Z pôvodného stanoviska prokuratúry, ktorá uspela s napadnutím prevodov, pritom vyplynulo, že pôda sa vráti do štátneho fondu. Ten pôvodne pozemky previedol ako náhradu reštituentom, ktorí ich vzápätí predali firme blízkej ĽS-HZDS.

"Podľa môjho názoru ostanú (pozemky) reštituentom," povedala dnes Kramplová v diskusnej relácii televízie TA3. Odvolala sa pritom na vlastné právne výklady. Podľa ministerky tiež zatiaľ nie je dôvod k odvolaní Brízu z čela správnej rady SPF. Bríza pritom pred časom pod tlakom premiéra Roberta Fica odišiel z postu námestníka riaditeľa fondu. "Zatiaľ u mňa platí prezumpcia neviny," povedala a zopakovala, že návrhy personálnych a iných zmien vo fonde stále pripravuje jej komisia.

Bríza pomohol podľa tlače k tomu, aby spoločnosť GVM, ktorá je blízka špičkám ĽS-HZDS, získala viac ako milión štvorcových metrov pôdy vo Veľkom Slavkove za výhodne nízku cenu od ľudí, ktorým pôdu predtým pridelil fond ako reštitučnú náhradu. Následne vypukol v koalícii ostrý spor medzi ĽS-HZDS a Ficovým Smerom-SD. Premiér nakoniec presadil výmenu v kresle ministra pôdohospodárstva, keď podpredsedu ĽS-HZDS Miroslava Jureňu nahradila Kramplová. Strana Vladimíra Mečiara však napriek tomu ostala v koalícii.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu