Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Vláda dočasne pozastavila prevody pôdy na pozemkovom fonde

Premiér Robert Fico
Premiér Robert Fico (Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - Vláda dnes dočasne pozastavila prevody pozemkov v správe Slovenského pozemkového fondu (SPF). Kabinet Roberta Fica tak reagoval na kontroverzné prevody pôdy pod Vysokými Tatrami, ktoré skončili v rukách firmy údajne blízkej ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara.

Nejasné prevody pôdy na SPF a následné odvolanie ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu (ĽS-HZDS) vyústili v minulých dňoch do ostrého konfliktu medzi Ficovým Smerom a ĽS-HZDS.

Vláda dnes tiež uložila novej ministerke pôdohospodárstva Zdenke Kramplovej do 1. decembra zriadiť pracovnú skupinu, ktorá by navrhla zmeny zákonov pre ďalšie nakladanie s majetkom fondu. "Je to prvý krok k tomu, aby sa situácia, ktorá je na SPF, stabilizovala," povedala dnes novinárom o schválených opatreniach Kramplová. Ministerka nevedela zatiaľ povedať, na aké obdobie budú prevody zmrazené.

Premiér už skôr hovoril o celkovej zmene štruktúry fondu. ĽS-HZDS zas napríklad požadovala zveriť fond pod kontrolu parlamentu. Kramplová dnes tiež potvrdila, že je za odvolanie terajšej správnej rady fondu. V nej má v súčasnosti zastúpenie najmä Smer-SD.

Dočasné pozastavenie sa nebude vzťahovať na prevod pozemkov na iný štátny orgán, obce či navracanie pôvodných pozemkov. Takisto sa nebude týkať prevodov vo verejnom záujme, ako napríklad priemyselný park.

Fico už skôr ohlásil, že sa chce pokúsiť vrátiť prevedenú pôdu štátu. Prípadom nejasných presunov pozemkov sa začala zaoberať aj Generálna prokuratúra.

Prevod zhruba milióna metrov štvorcových pôdy reštituentom, ktorí ju následne údajne za zlomok trhovej ceny predali firme, ktorá je považovaná za blízku Mečiarovej strane, umožnil nominant ĽS-HZDS vo fonde Branislav Bríza. Fico reagoval návrhom na odvolanie vtedajšieho ministra Jureňu, keďže podľa neho niesol za prevody politickú zodpovednosť. Mečiarova strana následne zvažovala odchod z koalície, nakoniec však v kabinete Roberta Fica zostala.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu