Utorok11. jún 2024, meniny má Jesika, zajtra Zlatko

Sporné pozemky pod Tatrami získa štát naspäť

Prevod pozemkov na reštituentov odobril nominant ĽS-HZDS v Slovenskom pozemkovom fonde Branislav Bríza.
Prevod pozemkov na reštituentov odobril nominant ĽS-HZDS v Slovenskom pozemkovom fonde Branislav Bríza. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Približne milión metrov štvorcových pozemkov pod Vysokými Tatrami, pre ktoré vznikol doteraz najväčší spor v súčasnej vládnej koalícii, sa vráti štátu.

Správa katastra v Poprade totiž po protestoch prokuratúry zrušila sporné prevody parciel. ČTK o tom dnes informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry Jana Tökölyová. Rozhodnutie katastra privítal premiér Robert Fico.

Prevod pozemkov na reštituentov odobril nominant ĽS-HZDS v Slovenskom pozemkovom fonde (SPF) Branislav Bríza. Pôdu, ktorá má podľa tlače trhovú hodnotu 1,5 miliardy korún, následne reštituenti predali firme údajne blízkej ĽS-HZDS za 13 miliónov Sk.

"Prokurátor (...) po preskúmaní postupu a rozhodnutia Správy katastra Poprad zistil, že rozhodnutia nie sú v súlade so zákonom a ostatnými všeobecne záväznými právnymi predpismi," uviedla Tökölyová o prevode štátnej pôdy.

"Dodatky k zmluvám, ktorými boli odstraňované nedostatky zistené zo zmluvy o bezodplatnom prevode vlastníctva k pozemkom, podpisoval za SPF Ing. Bríza, ktorý však už v tom čase nemal oprávnenie na podpisovanie zmlúv," reagovala pre ČTK zástupkyňa riaditeľa popradského katastra Viera Spišiaková. V dokumentoch boli okrem toho podľa nej nesprávne dátumy či chybné odkazy na nehnuteľnosti.

Premiér Fico rozhodnutie katastra ocenil. "My sme sa pokúsili od samého začiatku pracovať so všetkými zainteresovanými inštitúciami, aby nedochádzalo k ďalším prevodom od reštituentov na rozličné spoločnosti. Toto rozhodnutie absolútne vítam," vyhlásil premiér počas návštevy Bruselu.

Súčasný majiteľ pôdy - firma GVM - sa však bude ešte snažiť rozhodnutie katastra zvrátiť. "Brániť sa budeme v každom prípade, lebo to nepovažujeme za normálne," povedal pre ČTK jeden zo spoločníkov firmy Milan Bališ, ktorý sa pozná s predsedom ĽS-HZDS Vladimírom Mečiarom. "Predpokladám, že to nebude mať veľa spoločné s právom, že v demokratickom štáte je súkromné vlastníctvo sväté," dodal. Podrobnejšie sa však k rozhodnutiu katastra vyjadriť nechcel, keďže o ňom nemal bližšie informácie.

Spor o prevod podtatranských pozemkov nedávno viedol ku konfliktom medzi Ficovým Smerom a Mečiarovou ĽS-HZDS a takmer vyústil k rozpadu súčasnej koalície. Spor vyvrcholil okrem iného odvolaním ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu (ĽS-HZDS). Ešte predtým z postu námestníka šéfa SPF odišiel Bríza.

Zatiaľ čo Ficova strana tvrdila, že išlo o škandalózny prevod pôdy, za ktorý je zodpovedný Bríza a Jureňa, podľa Mečiarovej strany vinu za dianie v pozemkovom fonde nesú nominanti Smeru-SD, ktorí majú v správnej rade fondu väčšinu.

Za dianie okolo SPF viní Smer-SD aj opozícia, ktorá sa v parlamente pokúsi odvolať premiéra Fica. Na jeho zosadenie však opozícia nemá dosť hlasov.

Vývoj koaličnej krízy pre sporné prevody pozemkov >>
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu